Израелският премиер Бенямин Нетаняху се съгласи да преговаря с властите на Палестинската автономия по въпроса за връщането на границите отпреди 6-дневната война през 1967 г.

По-рано Нетаняху подчерта, че преговорите могат да се възобновят само ако палестинците признаят Израел като държава. "Просто е. Нека само кажат: "Признаваме Израелската държава" - и преговорите започват", заяви Нетаняху в края на юни.

На този етап обаче подобно признание не е огласено официално от палестинските власти.

По време на 6-дневната война през 1967 г. Израел окупира сектор Газа, Източен Ерусалим, Западния бряг на р. Йордан, Голанските възвишения и Синайския полуостров. Палестинската автономия в границите до 1967 г. като пълноправен член на ООН признават 117 държави. През 2011 година Аржентина, Боливия, Бразилия, Еквадор, Парагвай, Чили и Перу признаха на Палестина статута на независима държава.

Междувременно стана ясно, че израелски военни самолети са нанесли удари по Ивицата Газа. Единият от въздушните ударите е по тунел по границата с Египет в близост до град Рафах. Две експлозии разтърсили град Газа. До момента няма съобщения за пострадали.

По-рано една жена в Южен Израел бе леко ранена, след като от Ивицата Газа бе изстреляна ракета по израелски територии. Пострадалата посочи, че ракетата е паднала в ненаселена местност, но е била уцелена от шрапнел, докато е посещавала местното гробище.

През последните месеци се наблюдава интензифициране на ракетния обстрел от Ивицата Газа.