Израел повика за консултации свои дипломат заради отправени от него критики към израелското правителство, съобщи БиБиСи. Става въпрос за Надав Тамир, генерален консул на страната в Бостън.

Той ще отпътува за Израел следващата седмица, където ще се срещне с външния министър, за да му даде обяснение за думите си.

БиБиСи допълва, че в дипломатически документ Тамир е посочил, че публичните сблъсъци със САЩ относно изграждането на жилища  в Източен Йерусалим „ще доведат до стратегически вреди за Израел".

Според израелското правителство посланикът е нарушил протокола, като е изразил политическите си виждания. Част от документа, озаглавен „Тъжни мисли за израело-американските отношения", е бил разпространен от израелския телевизионен канал 10 TV.

Начинът, по който ние осъществяваме отношенията си със САЩ ще има за резултат стратегически последствияза Израел. Създадената между нас и администрацията на Обама дистанция ще има категорични последици за Израел, е изразената от Тамир позиция.

В Израел има хора, които се противопоставят идеологически на aдминистрацията на Обама и те са склонни да жертват изградените специфични връзки между двете страни, за да могат да осъществят политическите си цели, се казва още в документа.

Според Тамир тази атмосфера на конфронтация създава риск от промяна в позицията на САЩ към еврейската общност.

Припомняме, израелският премиер Нетаняху е подложен на натиск от страна на САЩ да спре изграждането на постройки в Източен Йерусалим и заселването на района с евреи.

В района живеят най-малко 280 000 евреи. По-голямата част от тях пребивават в незаконни построени жилища, построени с подкрепата на израелското правителство.

Напрежението се засили след като преди седмица Бенямин Нетаняху заяви, че Израел отказва да спре с изграждането на жилищата, защото както сам се изрази „Израел може да строи където си поиска".