Израел поднови заплахата си да атакува военни цели на Иран в Сирия, след като двете мюсюлмански съюзнически страни подписаха договор за сътрудничество в областта на сигурността, съобщава "Франс прес".

"Споразумението, сключено между (сирийския президент) Башар Асад и Иран, представлява тест за Израел: нашият отговор ще бъде силен и ясен", подчерта министърът на разузнаването Израел Кац пред израелското държавно радио.

"Няма да позволим на Иран да се установи военно в Сирия", зарече се той.

"Ние ще реагираме в Сирия с цялата си мощ срещу всяка иранска цел, която застрашава Израел, а ако противовъздушната отбрана на сирийската армия се намеси срещу нас, тя ще плати цената", предупреди Израел Кац.

Иран и Сирия подписаха споразумение за военно сътрудничество

Иран и Сирия подписаха споразумение за военно сътрудничество

Изобщо не се съобразяват със заплахите на САЩ

Военното аташе на Иран в Дамаск заяви, че военните съветници на страната му ще останат в Сирия съгласно споразумението за отбрана, подписано преди дни.

"Подкрепата за териториалната цялост на Сирия и независимостта на сирийския суверенитет също бяха подчертани в споразумението", изтъкна бригаден генерал Аболгасем Алинеджад.

Техеран предостави стабилна политическа, финансова и военна подкрепа на Асад, докато той се опитва да възстанови позициите си в загубените територии по време на конфликта в Сирия.

Русия прехвърля войски в Сирия

Русия прехвърля войски в Сирия

Кремъл очаква провокация от САЩ

Израел се стреми да избягва пряко участие в конфликта, но признава за извършването на десетки въздушни удари в Сирия, за да спре доставките на модерни оръжия на врага си - ливанската радикална групировка "Хизбула".

Еврейската държава също така обеща да предотврати най-големият й враг Иран да засили военните си позиции в Сирия, като поредица от удари в Сирия, които убиха иранци, бяха приписани на Израел.