Израелската армия потвърди пред Франс прес, че нейните сили "от няколко дни заемат позиции в района на две ливански селища, близо до границата с Израел".

Военни формирования на Израел от три дни са заели позиции в две селища, потвърди днес и говорителят на силите на ООН в Ливан Милош Стругар.
Става въпрос за селищата Маруахин и Марун ал Рас.

По-късно, военни източници съобщиха, че едната позиция е напусната, но Израел запазва тази, която се намира на най-високата точка в Южен Ливан, откъдето може да се контролира целия район

Припомняме, повод за израелската военна офанзива в Ливан бе отвличането на двама израелски войници от Хизбула и ракетните обстрели на шиитската радикална групировка по израелския град Хайфа.
Вчера, за втори път ракети, изстреляни от позиции на Хизбула в Ливан, удариха израелския град Хайфа, ранявайки 19 души.
В същото време Хизбула отказа да освободи отвлечените войници, като лидерът на движението шейх Насрала заяви, че ударите срещу Израел ще продължат.

За Израел Хизбула е терористична организация. Многократно израелските официални представители са подчертавали, че тяхната цел е да унищожат Хизбула. Израелските бомбардировки имат за цел да прекъснат връзките на Хизбула, която се снабдява с оръжия от Иран и Сирия.
Ето защо Израел блокира сухопътните и морските транспортни връзки на Ливан.

Освен това от Тел Авив твърдят, че военните самолети обстрелват къщи, в които се предполага, че се намират членове на Хизбула, бомбардират се камиони, за които се смята, че превозват оръжия на радикалната шиитска групировка.

Израелските военно-въздушни сили и артилерия обстрелваха Южен Ливан рано тази сутрин. През нощта са били бомбардирани пътища и селища близо до т. нар. "Синя линия", която очертава границата между Израел и Ливан. Според наблюдатели от ООН в района за по-малко от едно денонощие са избухнали 2500 снаряда.

Общо 362 души са загинали в Ливан през първите десет денонощия на конфликта между израелската армия и Хизбула. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на ливански медии.

Ранените са 1350. Сред загиналите са 20 войници на редовната ливанска армия и шестима бойци от Хизбула.

Израел бомбардира ретранслатори, използвани от ливанската телевизия LBC и мобилната телефонна мрежа на Alfa. 

Останалите жертви са от цивилното население, включително чужденци: 8 канадци, двама кувейтски граждани, йорданец, иракчанин и гражданин на Шри Ланка.

Междувременно световните агенции съобщават, че над 10 000 души протестират днес в Сидни срещу израелските нападения над Ливан.
Според организаторите на протестите участниците са около 20000.

Сред протестиращите са бившият затворник от базата в Гуантанамо Мамдух Хабиб, както и духовният водач на мюсюлманската общност в Австралия Шейх Тадж Алдин Алхилали, предаде агенция АП, цитирана от БТА.
"Не на войната!" и "Спрете да убивате дечица!" - това са част призивите, отправяни от възрастните и децата, които се включиха в протестите.