Израелската армия отново бомбардира южната част на Ливан, а кабинета на израелския премиер Ехуд Олмерт обяви, че предпочита въздушните атаки срещу бойците на Хизбула пред мащабните сухопътни офанзиви.

Междувременно Ройтерс предаде, че израелски военни самолети са разрушили радио мрежа в северен Бейрут, а освен това са атакували три камиона, пътуващи за източната част на Ливан и превозващи лекарства и храна. Местните власти съобщиха, че двама от шофьорите са убити.

Освен това Израел бомбардира и няколко обекта в населени места отново в южната част на Ливан, в които живеят предимно шиитски мюсюлмани.

От Ройтерс коментират, че целта на израелските части е да „избутат" членовете на радикалната шиитска групировка Хизбула от границата си и да прекратят атаките й.

Припомняме, че вчера бе най-тежкият ден за израелската армия от началото на конфликта, започнал след като на 12 юли бяха отвлечени двама израелски войници. При вчерашните сблъсъци Израел загуби девет свои войници.

Във връзка с това днес Олмерт свика извънредно заседание на кабинета по вътрешната сигурност.
Министрите искат да увеличат въздушните атаки и да ограничат сухопътните операции, коментираха израелските всекидневници.

Министрите решиха да не разширяват сухопътната офанзива в Ливан, като в същото време мобилизират още войници от запаса като подкрепление за войските на ливанска територия, съобщиха след срещата израелски медии, цитирани от Асошиейтед прес.
Според Ехуд Олмерт операцията постига своите цели.

Припомняме, САЩ дадоха зелена светлина на Израел да продължава офанзивата си в Ливан, отказвайки да призове за незабавно прекратяване на огъня.
Освен това вчера в Рим на конференцията, специално посветена на конфликта в Ливан, решението бе свързано с това да се работи за постоянно и дълготрайно спиране на огъня. Това решение разочарова Ливан, от където чакаха сигнал за незабавно прекратяване на офанзивата, коментира Ройтерс.

Припомняме, че от началото на конфликта в Ливан са загинали най-малко 433 негови граждани и 51 израелци.