Министърът на обществената сигурност на Израел Гилад Ердан предупреди Сирия, че еврейската държава може да атакува сирийските сили, ако те бъдат разположени в гранична зона, за която от 44 години има сключено споразумение под егидата на ООН за демилитаризиране, съобщава "Ройтерс" и припомня, че сирийската армия провежда офанзива срещу бунтовниците в югозападната част на страната.

Дамаск и Русия с масирани бомбардировки в Югозападна Сирия – 600 удара за 15 часа

Дамаск и Русия с масирани бомбардировки в Югозападна Сирия – 600 удара за 15 часа

Информацията разкрива Сирийският център за наблюдение на човешките права

Подкрепяна от Русия, армията на сирийския президент Башар Асад предприе офанзивата през миналия месец с цел отвоюване на южния регион Дераа, което накара хиляди бежанци да побягнат към окупираните от Израел Голански възвишения. Израел подсилва артилерията и танковете си там като предпазна мярка.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва през следващата седмица, призова в неделя за запазване на примирието между Израел и Сирия от 1974 г., което забранява или ограничава струпването на военна сила от двете страни около Голан.

ООН: Повече от 330 000 бежанци от Югозападна Сирия

ООН: Повече от 330 000 бежанци от Югозападна Сирия

Заради продължаващите боеве

"Трябва да проверим и да направим всичко, за да изясним, относно руснаците, правителството на Асад, че няма да приемем въоръжено присъствие на режима на Асад в райони, които трябва да бъдат демилитаризирани", настоя Гилад Ердан.

Запитан дали Израел е готов да предприеме превантивни действия срещу сирийските военни, Ердан отсякъл: "Недвусмислено, да."