Ливан иска примирие

Израел се опасява, че Хизбула се опитва да прехвърли двамата отвлечени израелски войници в Иран, съобщава БТА.

Израел има сведения, че Хизбула планира прехвърлянето на войниците в Иран, изтъква един от говорителите на израелското външно министерство, Марк Регев. Той отказва да посочи източниците на тази информация.

Израел обвинява Иран и Сирия, че са отговорни за ескалацията на насилието в Ливан.
"Хизбула не може да действа в Ливан без явната подкрепа на Сирия", заявява Гидеон Меир, говорител на израелското министерство на външните работи. Той подчертава, че ливанската шиитска групировка е "маша на джихадисткия режим в Техеран".

"Израел смята Хамас, Хизбула, Сирия и Иран за основни елементи от ос на тероризма и омразата, която не заплашва единствено Израел, но и целия свят", добавя Меир.

Той подчертава, че Сирия и Ливан подържат Хамас и Хизбула, не само защото подкрепят тяхната идеология, но и защото благодарение на тях Дамаск и Техеран разполагат с инструмент, с който да засилят влиянието на собствените си режими.

Междувременно стана ясно, че две ракети, изстреляни от ливанската шиитска групировка Хизбула, са улучили северния израелски град Хайфа. При атаката няма пострадали.

От Хизбула обаче отрекоха да са атакували Хайфа.

По-рано днес Хизбула заплаши, че ще атакува Хайфа и околностите му, ако Израел обстрелва Бейрут или южните му предградия. Хайфа е третият по големина израелски град и най- голямото търговско пристанище в страната.

След новата атака градът става най-вътрешната точка от територията на Израел, до която някога са достигали ракети, изстреляни от Ливан. Градът се намира на 30 километра от северната израелска граница.