Израелският премиер Яир Лапид във вторник призова световните лидери да блокират палестинското искане в ООН за консултативно мнение от Международния наказателен съд (МНС) относно израелската окупация, съобщи кабинетът на Лапид, цитиран от Ройтерс.

В писмо Лапид поиска от повече от 50 държавни глави, включително тези на Обединеното кралство и Франция, да окажат натиск върху палестинската власт, която има ограничени правомощия на окупирания Западен бряг, и да попречат на палестинците да прокарат резолюцията през Общото събрание на ООН.

Резолюцията, одобрена от комисия на ООН в началото на ноември, изисква от Международния наказателен съд "спешно" да се произнесе по "продължителната окупация, заселването и анексирането на палестинската територия" от Израел, които според нея нарушават правото на палестинците на самоопределение.

Израел превзе Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим - области, в които палестинците искат да създадат своя държава, във война през 1967 г.

"Тази резолюция е резултат от съгласувани усилия да се дискредитира Израел, да се дискредитират законните ни опасения за сигурността и да се делегитимира самото ни съществуване", пише Лапид в копие от писмото, споделено с медиите.

Статутът на спорната територия трябва да бъде предмет на преки преговори между Израел и палестинците, каза Лапид, добавяйки, че внасянето на въпроса в МНС "само ще играе в ръцете на екстремистите".

Преговори в посредничеството на САЩ са в застой през 2014 г. и високопоставени членове на вероятното бъдещото коалиционно правителство на Израел се противопоставиха на палестинската държавност.

Международният наказателен съд ще разследва Израел за военни престъпления в Палестина

Международният наказателен съд ще разследва Израел за военни престъпления в Палестина

Премиерът Бенямин Нетаняху осъди решението като "чист антисемитизъм"