нетаняхуИзраел ще започне в началото на тази седмица строежа на ограждения по цялата дължина на южната си граница с Египет, съобщи „Франс Прес". Целта на преградата е да спре проникването на нелегални имигранти.

Утре (днес - бел.ред) десетки строителни машини ще бъдат разположени по границата между Израел и Египет и ще започнат изграждането на физическите ограждения", съобщиха от военното министерство в Тел Авив в неделя. Правителството одобри построяването на 250-километровата „ограда" през март, като се очаква да включва различни видове ограждения и да струва около 365 млн. долара.

В началото на годината премиерът Бенямин Нетаняху нарече вълните от нелегални имигранти голяма за плаха за „еврейския и демократичния характер на държавата Израел". Границата между двете държави се превърна през годините в основен вход за икономически имигранти, бежанци и наркотрафиканти, поради което Тел Авив предприема драстичната мярка.

Египетските граничари често стрелят по африканци, които плащат на „каналджии" да ги прекарат в еврейската държава, където търсят прехрана. Мнозина губят живота си. „Хюман Райтс Уоч" призова Египет да спре с тази практика, посочвайки, че от 2007г. досега при опит за влизане в Израел са загинали поне 85 имигранти.