Израелската армия заяви в неделя, че е разкрила мрежа от тунели на групировката "Хамас", в които се помещават командни центрове и са складирани ракетни установки. Те са разположени под и в близост до болниците в Северна Газа, съобщава "Ройтерс".

"Хамас" систематично експлоатира болниците като част от своята военна машина", заяви главният военен говорител на Израел контраадмирал Даниел Хагари.

"Хамас" отрече да е направила това и обвини Израел в разпространение на лъжи.

Хамас: Израелски удар срещу бежански лагер в Газа уби 38 души

Хамас: Израелски удар срещу бежански лагер в Газа уби 38 души

Арабският свят и САЩ остават разделени относно прекратяването на огъня

По време на брифинга за медиите Хагари представи видеоклипове, снимки и аудиозаписи, които според него демонстрират стратегията на Хамас за използване на болници като прикритие и предотвратяване на цивилни да напуснат зоните на бойни действия.

Той също така каза, че над 800 ракети, изстреляни от Газа срещу Израел по време на войната, не са успели и са паднали в анклава, убивайки много палестинци. Подкрепяният от Иран Хамас произвежда някои от своите ракети на местно ниво и също така получава ракети от чужбина.

Не е било възможно да се проверят веднага независимо твърденията на Хагари. 

Израел от седмици насочва вниманието си към главната болница в Газа, ал-Шифа, обвинявайки Хамас, че я използва като щит за подземни оперативни центрове. Сега Хагари направи подобни обвинения за две други болници в Северна Газа - финансираната от Катар болница "Шейх Хамад" и болница, построена от групи от Индонезия.

Два от видеоклиповете на катарската болница показват отвор към тунели на Хамас и въоръжени лица на Хамас, които стрелят по израелски войници от болницата, каза Хагари. Една сателитна снимка показва ракетни установки, разположени отсреща на индонезийската болница, каза той.

"Те изстрелват ракети срещу Израел на 75 метра от болница. Защо? Те знаят точно, че ако Израел въздушно удари такава площадка, болницата ще бъде разрушена", каза той.

Израелските сухопътни сили, подкрепени от въздушна и морска подкрепа, са обкръжили най-големия град в Газа и влизат в близък бой с бойците на "Хамас".

Мащабни протести по света призовават: „Освободете  Палестина“

Мащабни протести по света призовават: „Освободете Палестина“

Британската полиция изчислява, че само в центъра на Лондон е имало около 30 000 души

Войната започна на 7 октомври, когато "Хамас" извърши трансгранично нападение, при което загинаха1400 души в Израел, а бяха взети около 240 заложници в Газа. Около 9770 палестинци бяха убити. Това доведе до нарастваща международна загриженост относно тактиката на Израел.