Израелската армия уби петима палестински бойци, които са се укривали в джамия на Западния бряг, съобщава "Ройтерс".

Това бе едно от най-мащабните нападения на окупираната територия от месеци.

Операцията, която все още не е приключила, започна в ранните часове вчера. Стотици израелски войници, подкрепени от хеликоптери, дронове и бронирана техника, нахлуха в градовете Тулкарм, Дженин и райони в долината на река Йордан.

Напълно бе прекъсната мрежата в Джавал - една от двете основни телекомуникационни компании в палестинските територии Газа и Западния бряг.

Палестинските здравни власти съобщиха, че най-малко 12 палестинци са били убити при операциите вчера.

Израелските войски претърсиха линейки по пустите градски улици и пред главната болница в Дженин, след като блокираха достъпа до нея вчера, за да попречат на бойци да търсят укритие там.

Израел атакува четири палестински града при антитерористичната операция на Западния бряг

Израел атакува четири палестински града при антитерористичната операция на Западния бряг

Това е първото такова нападение след Втората интифада

Израел твърди, че един от петимата бойци, убити в джамията в Тулкарм, е бил Мухамад Джабер, известен като "Абу Шуджа" - ръководител на мрежа от бойци в бежанския лагер "Нур Шамс" до града.

Крилото"Тулкарм" на "Ислямски джихад" съобщи: "Като част от отговора на убийството на нашия лидер, нашите бойци успяха да нападнат от засада пехотна сила в оста Маншия зад джамията Абу Убайда".

Групировката заяви, че "директно е поразила" израелските войски, след като е детонирала взривно устройство до тях.

Въоръжените крила на фракциите "Хамас", "Ислямски джихад" и "Фатах" обявиха поотделно вчера, че техните въоръжени лица са детонирали бомби срещу израелски военни превозни средства в Дженин, Тулкарм и Фара - град в долината на река Йордан.

Сблъсъците на Западния бряг ескалираха, откакто войната на Израел с бойците на "Хамас" започна в Газа преди близо 11 месеца.

Израел започна антитерористична операция на Западния бряг
Обновена

Израел започна антитерористична операция на Западния бряг

Израелските войници са разменили огън с палестински бойци