Израелските военни заявиха, че са извършили въздушни удари срещу цели в ивицата Газа след ракетно нападение от палестинския анклав, съобщи RFI.

Поразени са били "терористични цели", управлявани от ислямистката управляваща партия Хамас в Газа.

Те включват "учебно съоръжение, пост за изстрелване на зенитни ракети, завод за производство на бетон и инфраструктура за тунелен терор".

Ударите станаха часове, след като бойци в ивицата Газа изстреляха снаряд, който удари южната част на Израел в петък вечерта.

В изявление на военните се казва, че в две селища в близост до Газа са прозвучали сирени, като говорителят е заявил пред Франс прес, че "снарядът е падна" на открити площи в израелска територия", без съобщения за ранени или щети.

Нито една военизирана група в Газа не пое отговорността за нападението.

В четвъртък палестинци изстреляха ракета по Южен Израел, след което армията нанесе удари по "терористични цели на Хамас" в Газа, без да причинят жертви.

Израел наложи блокада на морската и сухопътната граница на Газа, след като войнствената организация Хамас пое контрола през 2007 г.

Оттогава Хамас и Израел са водили три войни.

През последните години трае крехко примирие, въпреки че от време на време избухва напрежение, като палестинците изстрелват ракети по Израел, а еврейската държава отговаря с въздушни удари по палестинския анклав.