Най-малко 15 души са загинали, а десетки са били ранени късно в неделя, когато израелски удар е нанесъл удар по училище, приютило разселени палестинци в централната част на Газа, Нусейрат.

Това съобщи АФП, като се позова на агенцията за гражданска защита на Газа.

"Училището беше бомбардирано с голям залп от израелската артилерия, в резултат на което първоначално загинаха 15 мъченици, включително деца, жени и цели семейства, а 50 души бяха ранени", заяви Махмуд Басал, говорител на агенцията.

От своя страна израелските военни твърдят, че се опитват да избягват да нараняват цивилни и обвиняват Хамас и други въоръжени групировки, че действат в гъсто населени райони.

В северната част на Газа израелските въздушни и сухопътни сили атакуват Джабалия, където според военните палестинските бойци са се прегрупирали.

През изминалата година израелските сили многократно се връщаха в застроения бежански лагер, който датира от войната през 1948 г., съпътстваща създаването на Израел, както и в други райони.

Израел е наредил пълна евакуация на северната част на Газа, включително град Газа.

29 загинали след обстрела в събота в Газа

29 загинали след обстрела в събота в Газа

Военните продължиха да навлизат все по-дълбоко в района на Джабалия

По приблизителна оценка 400 000 души остават в северната част след масовата евакуация, разпоредена в първите седмици на войната.

Палестинците се опасяват, че Израел възнамерява трайно да обезлюди северната част, за да създаде там военни бази или еврейски селища.