Когато става въпрос за ограничения на религиозната свобода, Израел е в компанията на страни като Саудитска Арабия, Сирия и Иран, показва ново проучване, цитирано от израелските медии.

Докладът също така отбелязва ръст на ограниченията върху еврейските практики в Европа, както и увеличаване на нападенията срещу евреи. Според проучването евреите са били тормозени в 87 страни през 2017 г., което е третата най-висока стойност за която и да е религия.

Проучването на изследователския център "Пю" проследява нарастването на религиозните ограничения в световен мащаб. Израел е една от 20-те най-рестриктивни страни в света по отношение на религията. Той също така е на пето място в света по "социална враждебност, свързана с религиозни норми" и на шесто място по отношение на "междурелигиозно напрежение и насилие" - по-лош резултат от Сирия.

В доклада се цитират инциденти в Израел като тормоз срещу хора, които шофират коли близо до квартали на ултраортодоксални евреи по време на Шабата, или правителствени служители, които "отстъпват по някакъв начин на религиозни власти или доктрини по правни въпроси".

Израел се самоопределя като еврейска държава. Неговият Ултраортодоксален главен рабинат контролира всички признати бракове, разводи, погребения и обръщанията в еврейската религия в страната, което означава, че сватбите, разводите, погребенията и приемането на еврейската вяра, които не са контролирани от рабината, не се признават от държавата. Държавата също така не признава смесените бракове, сключени в страната. Повечето градове в Израел спират обществения транспорт по време на Шабата.

Що се отнася до ограниченията за евреите по света, в доклада се посочва намесата на правителството в обрязването в Германия и Словения. В доклада се отбелязва нарастващата антисемитска и неонацистка активност, включително нападения срещу евреи в Европа и САЩ.