Израелски морски пехотинци за взели на абордаж един от корабите от т.нар. „Флотилия на свободата", при което е възникнал сблъсък между екипажа и военните.

Медиите съобщават за загинали. Според информация на БиБиСи най-малко 10 души са загинали, а около 30 са ранени. Според данните на Mig.news 15 са загиналите, а ранените над 50.

19 са убитите според британския телевизионен канал Скай нюз.
Кореспондент на "Ал Джазира", който пътува на един от корабите, съобщава, че ранен е капитанът.

Израелската армия потвърди по-рано смъртта на над 10 пропалестински активисти.

Двама български журналисти се намират на единия от корабите от флотилията.
                             Още...

Т.нар. Флотилия на свободата се състои от 6 кораба, натоварени с 10 000 тона хуманитарна помощ и строителни материали за ивицата Газа. На корабите има и активисти на правозащитни организации, които възнамеряват да пробият морската блокада на ивицата Газа.

Командването на израелската армия официално забрани на журналистите да разпространяват информация за жертвите и ранените.

Според изявление на представителя на израелската армия Авитал Либовиц срещу военните е била оказана агресия - по тях са хвърляни камъни, запалими материали, дървета и бутилки, както и остри метални предмети.
Едва след като е стреляло по военните с огнестрелно оръжие, те са отговорили като самоотбрана, заяви още Либовиц. В последствие на борда на корабите е открито оръжие.

Израелски военни кораби тази нощ взеха под конвой флотилията и поискаха от капитана на главния кораб да се идентифицира и да каже маршрута.

Израел окачестви действията на правозащитниците като провокационни и се закани да ги спре на всяка цена. Според съобщенията на участващите във флотилията ще им бъде предложено да избират между затвор и депортация.

Министърът на отбраната Ехуд Барак и началникът на Генералния щаб Габи Ешкенази твърдо защитиха правото на операцията.
                          Още...

Според съобщения на палестинската страна, нападението на израелците е станало в неутрални води, на около 150 км от крайбрежието на Газа. Организаторите на хуманитарната помощ обявиха, че са загубили връзка с танкерите.
Израелските военни отказват да коментират и тази информацията.

Икономическата блокада на Газа от страна на Израел и Египет продължава вече три години - от 2008 година, когато анклава бе окупиран от движението „Хамас" след вътрешнополитически конфликт с другата основна политическа фракция „Фатах".

Още от самото начало Израел определи хуманитарната акция като „политическа провокация" и предупреди, че ако танкерите приближат Газа, военноморските сили ще ги спрат и няма да допуснат навлизането им в израелски териториални води.

Реакцията на Турция не закъсня. Euronews съобщава, че в Истанбул са започнали протести. Демонстранти са опитали да нахлуят в сградата на израелското консулство, но са били спрени от полицията. Те са носели и плакати с обиди към Израел.
Междувременно Анкара привика на разговори посланика на Израел в Турция, както и поиска извънредна среща на СС на ООН.

В изявление на министерство на външните работи на Турция рязко се осъждат действията на Израел. Анкара заявява, че те са неприемливи, нарушават международното законодателство и предупреждава, че могат да доведат до „непоправими последствия" за двустранните отношения между Израел и Турция.

Премиерът на ПНА Салям Фаяд призова палестинците за обединение срещу окупационния режим на Израел.

Генералният секретар на Лигата на арабските държави Амр Муса призова членовете на организацията да се съберат по спешност заради инцидента о тази нощ.

От своя страна Европейският съюз настоя действията във водите на крайбрежието на Газа да бъдат много внимателно разследвани. в официално изявление външният министър Катрин Аштън изказа съболезнования на роднините на загиналите. Аштън настоява и за незабавно възобновяване на хуманитерните помощи за Газа и възможност за свободно предвижване на хора и товари.

Реакция има от Гърция. Външното министерство поиска незабавна информация от Израел за съдбата на гръцките граждани, които се намират на борда на кораба. По предварителна информация става въпрос за около 30 гърци.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е шокиран от инцидента, в който участват израелски военни. Той осъди убийството на активисти и призова за пълно разследване на случая.

САЩ изразиха съжаление от инцидента, при който са загинали хора, и изказаха съболезнования на близките на загиналите.

Премиерът на палестинската национална администрация Салям Фаяд заяви, че палестинците трябва да оставят политическите спорове на страна и да се обединят в единен фронт".

"Само заедно ние представляваме сила, която може да се справи с окупационния режим на Израел", каза Салям Фаяд.