Израел засилва блокадата над Газа и прекратява енергийните доставки за територията през контролния пункт "Керем Шалом", съобщава министерство на отбраната на страната, цитирано от "Спутник".

"Министърът на отбраната Авигдор Либерман реши да затвори пункта Керем Шалом за енергия до следващата неделя след консултации с началника на Генералния щаб", се казва в изявление на министерството. Контролният пункт ще продължи да пропуска храна и лекарства, а доставките на ще бъдат одобрявани на индивидуално.

През май израелските отбранителни сили съобщиха, че преминаването на "Керем Шалом", единственият контролно-пропускателен пункт, използван за прехвърляне на стоки през границата между Израел и ивицата Газа, ще бъде спряно до възстановяване на щетите, причинени от палестинските протестиращи, но доставките на енергия за анклава продължиха.

"Керем Шалом" бе атакуван от палестински протестиращи два пъти от началото на вълната масови протести, десетки палестинци бяха убити и стотици други бяха ранени.

Израел разположи "Железен купол" в Тел Авив след ескалацията с Газа

Израел разположи "Железен купол" в Тел Авив след ескалацията с Газа

Най-малко двама палестинци загинаха

 

В същото време и египетските власти съобщават, че затварят граничния пункт "Рафах", който свързва блокираната ивица Газа с египетския полуостров Синай, съобщава "Анадолу".

"Египетските власти ни информираха, че от вторник преминаването е забранено до по-нататъшно известие", коментира палестинска медия, но няма информация кога ще бъде отворен пунктът.

Миналата седмица Израел наложи санкции върху блокираната ивица Газа, включително ограничения върху движението на стоки и намаляване на района край брега на Газа, в който палестински рибари могат да извършват своята търговия.

Протестиращите искат "правото на завръщане" в домовете и селата си в историческа Палестина, откъдето са изселени през 1948 г., за да направят място за новата държава Израел.

Те също така искат да се сложи край на 11-годишната блокада на Израел в ивицата Газа, която унищожава икономиката на крайбрежната територия и спира основни стоки към нейните два милиона жители.

Нетаняху готов за ежедневен отговор на атаките от Газа

Нетаняху готов за ежедневен отговор на атаките от Газа

Ако "Хамас" не разберат днес, ще разберат утре