Израелската полиция влезе в сблъсък с еврейски заселници при премахване на незаконно селище на окупирания Западен бряг рано в сряда, според видео материал, видян от Ройтерс.

Видеото показва как полицейски багери разрушават импровизирани структури в селището. Заселниците са преградили малък път, за да блокират достъпа на полицията, но полицаите са ги избутали настрана, показа видеото.

Израел е под международен натиск да ограничи разширяването на селищата на Западния бряг, който палестинците разглеждат като ядрото на бъдеща независима държава, заедно с ивицата Газа и Източен Йерусалим.

Селището, разположено в селски район, е незаконно както според израелското, така и според международното право. Израелската полиция в миналото е предприемала стъпки срещу някои незаконни селищни дейности на Западния бряг, но палестински групи твърдят, че в много случаи полицията не прилага закона, особено от началото на войната в Газа.

Критиците твърдят, че разширяването на селищата подкопава перспективите за мирно споразумение с палестинците, основано на решение за две държави. Много поддръжници на движението на заселниците отричат идеята за палестинска държавност и разглеждат Западния бряг като принадлежащ по право на еврейския народ или като необходим буфер за сигурността на Израел.

Израел се основава на исторически, религиозни и политически аргументи за законността на селищата. Израелците твърдят, че имат дългогодишно присъствие на тези територии и смятат голяма част от Западния бряг за спорна територия, която трябва да бъде определена през преговори.

Независимо от спорните твърдения, международната общност и много държави продължават да осъждат и настоятелно критикуват израелската политика на разширяване на селищата на Западния бряг. Международното разискване и легални аспекти по въпроса са сложни и се развиват.

До момента има повече от 130 селища, които са били построени с разрешение на израелското правителство от 1967 г. насам. Освен това, има повече от 100 селища, които са издигнати от 1990 г. насам без разрешение от правителството. Текущата населеност включва над 400 000 израелски заселници на Западния бряг, заедно с повече от 2,6 милиона палестинци.

Шеф на ООН: Израелските селища се разширяват рекордно

Шеф на ООН: Израелските селища се разширяват рекордно

Разширяването рискува да премахне всякаква възможност за палестинска държава