Израелски дрон уби трима бойци на "Хизбула" в Южен Ливан, съобщава "Ройтерс".

Това са поредните жертви през месеците на трансгранични военни действия, които се водят успоредно с войната в Газа.

Бойците са загинали, когато автомобилът, с който са пътували, е била нападнат на крайбрежен път близо до град Накура. Израелската армия съобщи, че проверява информацията за инцидента.

От октомври насам над 200 бойци на "Хизбула" и около 50 цивилни в Ливан са загинали при израелски удари. При атаки от Ливан срещу Израел пък бяха убити дузина израелски войници и петима цивилни. Десетки хиляди израелци и ливанци са избягали от населените места от двете страни на границата.

Израел порази камион на "Хизбула" на границата между Ливан и Сирия

Израел порази камион на "Хизбула" на границата между Ливан и Сирия

Най-малко един боец е загинал

Подобно на палестинската групировка "Хамас", "Хизбула" е съюзник на Иран. Групировката твърди, че кампанията ѝ на границата има за цел да подкрепи палестинците, подложени на израелски обстрел в ивицата Газа.

По-рано тази седмица "Хизбула" обяви, че ще прекрати атаките си, ако израелската офанзива в Газа спре. Групировката обаче изрази готовност да продължи да се бие, ако войната в Газа не бъде преустановена.

Вчера "Хизбула" обяви смъртта на четирима свои членове, убити в Ливан.

Миналата седмица израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че страната му планира да увеличи атаките срещу "Хизбула" в случай на прекратяване на огъня в Газа, но е отворен за дипломатическо споразумение за изтегляне на бойците на "Хизбула" от границата.

Временният премиер на Ливан Наджиб Микати посочи, че спирането на боевете в Газа още следващата седмица ще предизвика непреки преговори за прекратяване на военните действия по границата.

"Хизбула" удари с 60 ракети израелска военна база

"Хизбула" удари с 60 ракети израелска военна база

"Хизбула" и главният враг Израел си разменят огън почти ежедневно, но ударите са до голяма степен ограничени в граничната зона