Израелски кораб в Индийския океан очевидно е бил нападнат от Иран. Изводът се прави от това, че нападението е извършено от безпилотен летателен апарат тип Shahed 136 вчера, петък 24 ноември, съобщава Der Standard.

Преди нападението сигналите за определяне на местоположението на кораба са били прекъснати, това се е случило след като той е напуснал пристанището Джебел Али в Дубай в Обединените арабски емирства. Корабът, за който се твърди, че е собственост на израелски бизнесмен, е бил леко повреден. Вследствие на атаката няма жертви.

Според компанията за морска сигурност Ambrey нападнатият кораб е "контейнеровоз, плаващ под малтийски флаг", който се управлява от френска компания. Няма информация какъв е бил маршрутът на кораба, както и какво точно е превозвал.

САЩ разполагат с информация, че безпилотен самолет Shahed 136 е ударил кораб в Индийския океан, е потвърдил пред информационна агенция AFP американски военен представител.

Безпилотните самолети Shahed 136 са част от арсенала на иранските въоръжени сили - което сочи за иранска атака. Предполагаемата атака следва заплахите на проиранската милиция на хутите в Йемен, че ще атакува израелски кораби и кораби на съюзници на Израел, пътуващи в Червено море.

Миналия уикенд подкрепяната от Иран шиитска бойна групировка отвлече контейнеровоза Galaxy Leader в Червено море. На борда му има и двама българи - капитанът и неговият помощник.

Хутите с условие за освобождаване на кораба с българи на борда
Обновена

Хутите с условие за освобождаване на кораба с българи на борда

Компанията-собственик няма връзка с плавателния съд, който се намира в пристанище Ходейда