Израелски ракетен удар уби възрастна жена и рани съпруга й в дома им в Южен Ливан рано в четвъртък, съобщиха ливанската държавна информационна агенция и източник от сигурността, цитирани от "Ройтерс".

Израелската армия каза, че военновъздушните сили са извършили ответни удари по цели на "Хизбула", включително място, от което групировката е предприела атака в сряда вечерта, и че Израел е обстрелвал няколко обекта в Южен Ливан.

Смъртта на жената увеличи броя на цивилните жертви на израелския огън срещу Южен Ливан през последните седмици до около 20, включително журналисти и деца , според преброяване на Ройтерс.

Друг израелски удар през нощта уби член на "Хизбула", съобщи въоръжената групировка, която е загубила повече от 100 бойци в последните военни действия с Израел.

"Хизбула" си разменя огън с Израел на границата, откакто палестинският и съюзник "Хамас" атакува Израел на 7 октомври, разпалвайки конфликт, който привлече тежко въоръженигрупировки, свързани с Иран, в Близкия изток.

Израел настоява за изтегляне на "Хизбула" от границата с Ливан

Израел настоява за изтегляне на "Хизбула" от границата с Ливан

Продължава напрежението с групировката

Израел съобщи, че осем израелски войници и четирима цивилни са били убити от израелската страна на границата с Ливан.

Насилието до голяма степен беше ограничено в районите на израелско-ливанската граница, въпреки че някои израелски обстрели удариха по-дълбоко, включително удар през нощта, който удари място близо до Иклим ал-Туфа, на повече от 30 км в ливанската територия, каза източник от сигурността в района.

Неписаните правила за взаимодействие между "Хизбула" и Израел, които водиха едномесечна война през 2006 г., водят до постепенна ескалация в размяната на огън.

Източник, запознат с мисленето на Хизбула, каза, че тези правила означават, че "ако Израел удари по-дълбоко в ливанската територия, Хизбула ще удари по-дълбоко в Израел" и това е мястото, където въпросът спира". Оценката беше повторена от два други източника.

Израел нанесе удар по оперативния щаб на Хизбула

Израел нанесе удар по оперативния щаб на Хизбула

Напрежение в Близкия изток