Почти 60% от израелците не вярват на премиера Ехут Олмерт. Те считат, че министър-председателят вече е започнал преговори за Йерусалим.

Това сочат данни от социологическо проучване, проведено от университета Бар-Илан.
Около 71% от запитани се противопоставят на предаване на палестинците на територии от Свещения град, дори и в замяна на траен мирен договор, сочи още изследването, цитирано от MIGnews.

Според повечето от запитаните разделянето на Йерусалим няма да доведе до нищо положително, тъй като палестинците ще предявят само нови териториални претенции.

Въпреки това едва 10% са готови да се противопоставят на подобно споразумение, ако то бъде подписано.

Само 24% са готови да разделят част от Свещения град, арабските квартали, в замяна на признаване на държавата Израел от страна на арабските страни.

Аналогично социологическо проучване е направено през 2000 година. В него противниците на разделянето на Йерусалим са дори и повече.

Йерусалим се счита за Свещен град както от евреите, така и от християните и арабите. От 1920 година до 1947 година е административен център на Палестина (под британски мандат). По решението на ООН през 1947 година е отделен като самостоятелна административна единица. След Арабско-израелската война (1949 - 1949 г) градът е разделен между Израел и Йордания.

Израел анексира източната част на Йерусалим през 1967 година. Към момента там живеят около 240 хиляди палестинци. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица, а повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив.

Съгласно конституцията на Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. До миналата година Израел не позволяваше въпросът за връщането на част от Свещения град да бъде повдиган, но преди срещата в Анаполис членове на правителството на Олмерт дадоха знак, че вече има готовност да се преговаря за статут на „специален суверинитет".
Партията „Кадима", член на която Ехуд Олмерт, защитава тезата за едностранна демаркационна граница с палестинците.

Социологическо проучване от края на 2007 година показва обаче, че 55% от израелците и 32% от палестинците са убедени, че насилието няма да спре.