В каналите на "Известия" и RT в Telegram се появи видео с двама мъже, които казват, че са граждани на САЩ. Твърди се, че са се сражавали на страната на украинската армия и са били заловени близо до Харков.

Първият мъж, чиито кадри показа RT, се представи като Александър Дрюк, роден в Алабама. Той каза, че е жив, че е поздравил майка си и се надява да се върне у дома.

Белият дом издирва двама американци, изчезнали в Украйна

Белият дом издирва двама американци, изчезнали в Украйна

Двамата са се сражавали в района на Харков

Във втория запис, публикуван от "Известия", мъжът се представя като Анди Уайн от Алабама. Твърди, че някога е "вярвал на пропагандата", която е представяла руснаците за лоши. Но сега той смята, че украинската армия е некомпетентна и корумпирана.

Руското министерство на отбраната, както и властите на ДНР и ЛНР все още не са съобщили официално за залавянето на американски граждани.

По-рано тази седмица Държавният департамент на САЩ съобщи, че роднините на двамата американци, които са се сражавали на украинска страна, са съобщили, че те са спрели да контактуват с тях от преди няколко дни. Министерството на външните работи заяви, че проверява информацията, че двамата американци може да са били пленени.

Трети американец е изчезнал в Украйна

Трети американец е изчезнал в Украйна

Държавният департамент работи по казуса

В петък президентът Джо Байдън заяви, че е бил информиран за изчезването на двама американски граждани в Украйна, но не знае къде се намират. Той припомни, че на жителите на САЩ е било препоръчано да не посещават Украйна.