Коментарите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно експулсирането на руснаци от щабквартирата на НАТО се отнасят до инциденти от последните години, а не от последните месеци, както първоначално съобщи германският вестник Bild, съобщиха от Алианса в петък.

Bild също публикува корекция на съобщението си, като уточни, че Столтенберг не е споменал времева рамка, когато е говорил за експулсирането в интервю за германското издание.

"Русия преустанови своята мисия в НАТО през октомври 2021 г. В интервюто си за Bild тази седмица генералният секретар спомена за стъпките, предприети през последните години", заяви представител на НАТО.

В интервюто Столтенберг заяви: "Видяхме, че руските разузнавателни служби действат в европейските държави от много години. Виждаме и опити за засилване на дейността им, но, разбира се, съюзниците от НАТО наблюдават, следят това много внимателно."

Виждаме и опити за засилване на дейността им, но, разбира се, съюзниците от НАТО наблюдават, следят това много внимателно."

Руски шпиони срещу френски депутати

Руски шпиони срещу френски депутати

Използват дипломатическо прикритие, за да проникнат в политическата система на Франция

Той заяви, че НАТО "изгони например руски служители от щабквартирата на НАТО, защото разбрахме, че те извършват дейности, които всъщност не са дипломатическа работа, а разузнавателна дейност".

През октомври 2021 г. НАТО заяви, че е изгонила осем членове на руската мисия към алианса, които са били "недекларирани руски разузнавачи".