НАТО "вижда" признаци, че Русия може да започне пълномащабна атака срещу Украйна, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Всички признаци сочат, че Русия планира пълномащабна атака срещу Украйна", каза Столтенберг пред телевизия ARD в събота.

Според него руските войски от границата с Украйна "не се изтеглят, както казва Русия, напротив, пристигат нови".

Генералният секретар каза още, че НАТО вижда "знаци", че Русия "се готви да създаде претекст за атака".

Столтенберг обаче каза, че алиансът остава ангажиран с намирането на политическо решение.

"Искаме да принудим Русия да промени курса и да седне на масата за преговори с нас", каза той.

Според него Западът е готов да се вслуша в притесненията на Русия, както и да потърси решение, "което да помогне и на НАТО, и на Русия".

От своя страна пресслужбата на кабинета на президента на Украйна Вoлoдимир Зеленски каза, че след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността той е провел среща с ръководството на органите за сигурност точно на летището.

"Държавният глава изслуша подробни доклади за събитията през последните 24 часа в Източна Украйна и състоянието на бойната готовност на войските", а също така "получи актуална информация от разузнавателните служби за ситуацията в Русия и Беларус по украинската граница", се казва в доклада.

Съединените щати и други западни страни съобщават за струпване на руски войски близо до границата с Украйна от есента на 2021 г. Те смятат, че Русия може да планира нахлуване в тази страна и да я заплашва със санкции.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Според Русия НАТО търси претекст да разположи повече военни сили и техника в близост до руската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази истерия, за да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските споразумения, които полагат основите за политическо разрешаване на въоръжения конфликт в Донбас.