Президентът на Беларус Александър Лукашенко смята, че полският му колега Лех Качински е отговорен за самолетната катастрофа край Смоленск, при която загинаха всичките 96 души на борда.

По думите му самият държавен глава е наредил самолетът да кацне.

"Ако самолет номер едно с президента на борда е в полет и има някакъв проблем, капитанът докладва за ситуацията директно на президента", добави Лукашенко, чиито отношения с Варшава са обтегнати заради кампания срещу етническите поляци в Беларус.

Припомняме, заради лошото време диспечерите на летището в Смоленск са предложили полската делегация да кацне в Минск или Москва. Екипажът обаче отказва.

Ясно е кой е отговорен за това. Виновен или не, ти си човек номер едно в самолета и ти си отговорен за него", казва Лукашенко, цитиран от Ройтерс.

Президентът пита дали самолетът може да бъде приземен при тази ситуация. Той решава дали да кацне или не, но пилотите не е нужно да се съгласяват, допълва президентът на Беларус.

Някои полски медии излязоха с твърденията, че верочтно Лех Качински е заповядал на пилота да се приземи задължително в Смоленск, за да не изпусне церемониите в Катин.

Подобни спекулации в голяма степен са базирани на инцидент от 2008-а, при който по време на полет за Грузия, Качински заповядва на пилота си да кацне в Тбилиси. Той обаче отказва поради съображения за сигурност. След това президентът го обвинява, че е страхливец и го уволнява.