Отговорността за самолетната катастрофа на полския правителствен самолет в Русия през 2010 г., при която загина президентът на Полша Лех Качински заедно с 95 души, лежи върху плещите на тогавашното правителство на Доналд Туск.

Това обяви братът близнак на покойния президент Ярослав Качински, който е лидер на управляващата в момента партия в Полша, в неделя по време на възпоменателната церемония за катастрофата, съобщава "Ройтерс".  

Самолетната катастрофа в Русия, при която загинаха също съпругата на Лех Качински, шефът на Централната банка и няколко висши военни, доведе до остри политически разделения в Полша след първоначалното обединение на нацията в скръбта.

Ярослав Качински, шеф на управляващата партия „Право и справедливост” и бивш министър-председател, взе на „мушка” Туск, който в момента е председател на Европейския съвет, заяви, че вината и наказанието трябва да бъдат раздадени преди да би могла да бъде предложена прошка.

„Някой искаше да убие нашата памет, след като се страхуше от нея. Защото някой е отговорен за трагедията, поне в морално отношение, независимо от това какви са били неговите мотиви”, коментирал Качински в реч по случай шестата годишнина от катастрофата.

Предишното правителство е отговорно за това. Не правителството на Ева Копач разбира се, но правителството на Доналд Туск”, изтъкнал Качински.

Туск беше министър-председател на Полша, когато стана катастрофата, като той беше наследен от протежето си Ева Копач.

Разследването на правителството на катастрофата достигна до извода, че става въпрос за пилотска грешка. Но новото правителство на партията на Качински, което дойде на власт през октомври, заяви, че експлозия на борда може да е причинила трагедията.

Ярослав Качински отдавна обвинява Туск, че е косвено отговорен за катастрофата, която, според него, е поне частично в резултат на небрежност от страна на правителството.