Пакистан постави краен срок до 1 ноември за всички чужденци без законни документи, включително повече от един милион афганистанци, да напуснат страната или да бъдат изправени пред принудително експулсиране, предава "Ройтерс".

Пакистан обяви крайния срок в сряда на 3 октомври, давайки на повече от милион души около четири седмици да се преместят.

Внезапната заплаха за експулсиране дойде след самоубийствените атентати тази година, в които правителството каза, че са били замесени афганистанци, но без да предоставя доказателства. Исламабад също ги обвини в контрабанда и други бойни атаки, както и в дребни престъпления.

Исламабад казва, че е установено, че афганистански граждани са замесени в атаки срещу правителството и армията, включително 14 от 24-те тазгодишни самоубийствени атентата.

Пакистан нарежда на всички нелегални мигранти да напуснат след последните атентати

Пакистан нарежда на всички нелегални мигранти да напуснат след последните атентати

трябва да напуснат Пакистан до 1 ноември или да бъдат изправени пред принудително експулсиране.

Пакистан е дом на повече от 4 милиона афганистански мигранти и бежанци, около 1,7 милиона от тях без документи, според Исламабад, въпреки че много от тях са живели в Пакистан през целия си живот.

Около 600 000 афганистанци са преминали в Пакистан, откакто талибаните поеха управлението през 2021 г., присъединявайки се към голям брой присъстващи след съветската инвазия в Афганистан през 1979 г. и последвалите граждански войни.

Повече от 60 000 афганистанци се завърнаха в Афганистан от Пакистан между 23 септември и 22 октомври, преди крайния срок, като се очаква още хиляди да са се преместили миналата седмица.

Исламабад казва, че депортирането ще бъде организирано, извършено на етапи и ще започне с тези, които имат криминални досиета. Властите обещаха проверки в райони, за които се подозира, че са настанени "чужденци без документи" след сряда.

Властите са създали "центрове за задържане", за да обработват депортираните, преди да се върнат в Афганистан.

Афганистански мигранти масово напускат Пакистан ден преди дадения им краен срок

Афганистански мигранти масово напускат Пакистан ден преди дадения им краен срок

От утре изтича крайния срок, който пакистанското правителство даде на нелегалните жители в страната да напуснат, като в противен случай биха били депортирани