Какво се очаква от посещението на делегацията на Конгреса на САЩ в Русия. През следващите седмици американските депутати ще посетят Москва и Санкт Петербург. Един от тях се надява да се срещне с руския президент Владимир Путин, съобщава ТАСС.

"За мен това е много важно, че те идват в Москва. Това е много важен сигнал", коментира посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов, на фона на продължаващата криза в отношенията между Москва и Вашингтон. Освен сенатори и конгресмени, пристига и Джон Болтън, помощник на американския президент за национална сигурност.

Съветник на Тръмп отива в Москва, за да подготви среща с Путин

Съветник на Тръмп отива в Москва, за да подготви среща с Путин

Джон Болтън щял да ходи следващата седмица в Русия

Кой ще пристигне в Русия?

Според руския посланик в Съединените щати делегацията на САЩ ще включва и членове на Камарата на представителите и Сената. Известно е, че четирима републикански сенатори ще пристигнат в Москва и Санкт Петербург:

Ричард Шелби (от Алабама) - председател на Комитета по бюджетните кредити на Сената на САЩ;

Джон Кенеди (от Луизиана) - член на пет комисии (включително за бюджета и бюджетните кредити);

Джон Хууен (Северна Дакота) - председател на Комисията по индийски въпроси;

Стив Данес (Монтана) е член на няколко комисии, включително по въпросите на националната сигурност и правителствените дела.

В същото време всеки от тях говори за Русия и нейната външната политика изключително негативно. Например, сенатор Шелби коментира, че ще продължи да защитава "родината и съюзниците си от руската агресия".

Сенаторът Кенеди твърди, че Вашингтон трябва да се бори срещу кампанията на Москва, за която се твърди, че е насочена към "дестабилизиране на западната демокрация".

Кога ще се проведат срещите?

Анатолий Антонов все още не е обявил точните дати, но коментира, че програмата предвижда посещения на депутати в Москва и Санкт Петербург в края на юни и началото на юли.

Американският телевизионен канал CNN съобщава, че посещението ще започне следващата седмица.

Каква е програмата на посещението?

"За да опознаем Русия, разбира се, трябва да отидем в Санкт Петербург. Още повече, че времето е сега - белите нощи. И ако успеят да посетят някои мач (от Световното по футбол), надявам се, че те ще разберат всички "истории на ужасите" разпространявани от Държавния департамент на САЩ, че в Русия не трябва да се пътува", коментира руският посланик в Съединените щати.

Както казва сенатор Кенеди, по време на посещението се надява да се срещне с президента Владимир Путин и руските държавници, за да "говорим за общи интереси и да говорим за общи проблеми".

Сенаторът също така коментира, че ще повдигне въпроса за предполагаемата намеса на Москва в изборите в САЩ през 2016 г. въпреки многократните опровержения от страна на Русия.

"Не искам да правя нищо, което да предизвика международен инцидент, но се надявам честно да поговорим за тези неща", заключи Кенеди.

Дали това означава затопляне в отношенията между Русия и САЩ?

Предвид текущата политика със санкциите на САЩ, контрамерките на Русия и разногласията по редица външнополитически въпроси, отношенията между двете страни остават напрегнати.

В същото време американският президент Доналд Тръмп многократно заяви желанието си да установи отношения с Русия. И на 21 юни официален представител на Съвета за национална сигурност на САЩ (NSC) Гарет Марк коментира, Болтън пристига в Москва във връзка с консултации за евентуална среща Тръмп - Путин.

Освен това Дмитрий Песков не изключи възможността Болтън да се срещне с руския президент.

Междувременно, руският посланик в САЩ обясни, че посещението на американски сенатори и конгресмени ще им помогне да се избавят от стереотипите наложени в САЩ за Русия и е надежда за възстановяване на междупарламентарните взаимоотношения.