На 10 септември украинският депутат Алексей Гончаренко каза, че в освободения от въоръжените сили на Украйна град Купянск в Харковска област са задържани учители, дошли от Русия, за да преподават в местни училища. Все още информацията какво очаква тези учители и дали изобщо са били задържани, е много противоречива, коментира Руската служба на Би Би Си.

Ден преди това вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук в разговор с киевското издание "Страна" каза, че задържаните учители от Русия могат да бъдат съдени по член 438 от Наказателния кодекс (нарушение на законите и обичаите на войната).

"Те извършиха престъпление срещу нашата държава. Многократно предупреждавахме руските граждани, които се съгласиха да дойдат на територията на Украйна и да извършват тук забранена от закона дейност. Разбира се, съдът ще определи наказанието за тях", каза Верешчук.

Според нея ще бъдат наказани и украински учители, които са се съгласили да преподават по руската програма - потенциално за колаборационизъм.

Вицепремиерът подчерта, че руските учители няма да бъдат третирани като пленници за размяна, тъй като не са бойци - руските военни, които участват в нахлуването в Украйна, попадат в тази категория.

Но засега в казаното от Верещчук не се съдържат подробности за това колко учители от Русия са били задържани и къде се е случило това.

Сутринта на 13 септември руските медии, позовавайки се на "източници", публикуваха информации, че в окупираните територии в Украйна не е имало руски учители.

Руският вестник "Коммерсант" първо цитира анонимен събеседник, "близък до Министерството на образованието", според когото "в региона не е имало руски учители, които да могат да бъдат подведени под някаква отговорност". И тогава РИА Новости, позовавайки се на "(окупационните) власти на региона", съобщи, че "руски учители не са работили в освободената част на Харковска област (така в Русия наричат окупираните украински територии-бел.ред.)".

"Не е известна съдбата на учителите, които са били готови да преподават по новата методика и са сътрудничили на Русия", се казва в изявление на ведомството.

Тогава руското министерство на образованието наруши мълчанието. "Твърденията за задържането на руски учители в Харковска област не отговарят на действителността", каза ръководителят на ведомството Сергей Кравцов (цитиран от ТАСС). От руското министерство казаха, че "всички учители от Русия, които са преподавали в освободените територии, сега са там, където ситуацията се контролира от руските военни".

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в телевизионно интервю беше много точен в оценката на случващото се.

"Деокупацията повдига много въпроси, все още не всички територии са напълно освободени. Навсякъде все още се предприемат определени стабилизационни мерки за разчистване на територията. Има много малки военни операции. Все още е твърде рано да се каже точно къде кой и как е задържан", каза Подоляк.

Той обаче се съгласи, че учителите в никакъв случай не трябва да се считат за бойци. "Ако учители са задържани - да, все още не можем да кажем със сигурност, че определен брой учители са задържани - тогава те не са бойци, те не са обхванати от конвенциите, които се прилагат за военния персонал."

Според Подоляк, ако украинските власти "установят съществуването на такива учители", те могат да бъдат осъдени за самоуправство в учебния процес. Тогава те, като чужди граждани, могат да бъдат обменени за украински граждани, ако е целесъобразно".

"Необходимо е да се направят всички проверки - какви учители са, наистина ли са граждани на Руската федерация, наистина ли са тук, за да преподават, или са самозванци, които са се нарекли учители. Или е някаква организация, която е дошла да пропагандира идеологията на руския свят? Според мен правилните правни формулировки трябва да се прилагат само когато вече е извършена определена следствена работа," казва Подоляк предполагайки, че украинските власти ще разполагат с повече данни в рамките на 5-7 дни.

Украинските власти започват "филтрация" в Балаклея

Украинските власти започват "филтрация" в Балаклея

Украйна предупреждава, че Русия активно подготвя кървави провокации срещу украински ученици

Говрителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в момента провеждат наказателни действия срещу цивилни в Харковска област и нарече тези действия "възмутителни".

"Що се отнася до жителите на Харковска област, наистина, според постъпващата информация, сега има много наказателни действия, които не се вписват в никакви рамки. Хората са измъчвани, над тях се извършват издевателства. Това, разбира се, е възмутително. Специалната военна операция ще продължи", каза Песков.

Председателят на Следствения комитет на Русия (СКР) Александър Бастрикин възложи да се образува наказателно дело по факта на задържането от "украински военнослужещи на учители, преподавали по руска програма в Харковска област", съобщи неговото ведомство.

"Учителите преподаваха в регионалните училища по руската учебна програма. Представители на киевския режим квалифицират тази дейност като престъпление, те (учителите) бяха преследвани", каза СКР.

В същото време в съобщението не се казва нищо за това какво гражданство са имали предполагаемите задържани учители, при какви обстоятелства и къде са били задържани и откъде СКР е получил такива данни.

Съобщенията, че учители, дошли да преподават в Украйна от Русия, са били задържани в Купянск, освободен от украинската армия в Харковска област, се появиха преди три дни. Министерството на образованието на Русия твърди, че на тези територии не е имало учители от Русия.