Министърът на външните работи Ивайло Калфин, който е на официално посещение в Сирийската арабска република, бе приет днес от президента Башар Асад.

Калфин поднови поканата от нашия президент Георги Първанов към сирийския държавен глава да посети България.

Башар Асад прие поканата с благодарност, като е възможно посещението да се осъществи през 2009 г.

В двустранен план догодина се очаква и заседание на Смесената българо-сирийска комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество. Обсъжда се и идеята за създаването на Българо-сирийски бизнес съвет.

На 23 ноември т. г. се подновяват разговорите между ЕС и САР за подписване на Споразумението за асоцииране. България подкрепя положителен изход от преговорите и вижда в споразумението основа за развитие на икономическите ни отношения.

От сирийската страна е налице желание за реализиране на общи проекти с България. Сирийският президент Башар Асад отбеляза отличния опит от миналото с работата на български специалисти в Сирия.

В международен план сирийският президент изрази очакването новата американска администрация да промени подхода към Близкия изток в търсене на съгласие и диалог със страните от региона.

Много положителна оценка се дава на одобреното от Багдад Споразумение със САЩ относно статута на американските сили, което ще доведе до приключване присъствието на Многонационалните сили за поддържането на сигурността и стабилността в Ирак през 2011 г.

Във всички свои разговори и на всички равнища сирийските политици уверяват, че САР приема широки мерки срещу тероризма и смятат, че това се оценява.

Дамаск проявява интерес и активност да съдейства в диалога ЕС-Иран относно ядрената програма на Иран.

Като цяло страната се стреми да даде убедителни доказателства, че може да бъде част от решението на проблемите в Близкия изток.