Правителството на Канада ще предостави 8 милиона канадски долара (6,3 милиона щатски долара) за финансиране на различни хуманитарни програми на ООН. Това се казва в четвъртък в изявление на пресслужбата на канадския премиер Джъстин Трюдо след резултатите от първия ден от виртуалната среща на върха за демокрация.

"За по-нататъшно насърчаване на зачитането на правата на човека, министър-председателят обяви, че Канада ще предостави допълнителни 5 милиона канадски долара за финансиране на работата на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека през 2021 г.", съобщиха от пресслужбата. Освен това 3 милиона канадски долара ще бъдат използвани за финансиране на още няколко хуманитарни програми на световната организация, включително тези, свързани със защитата на религиозната свобода.

Трюдо, който не направи публични изяви на срещата на върха в четвъртък, благодари на президента на САЩ Джо Байдън за организирането и домакинството на форума "в този критичен момент за нашите демокрации".

САЩ поканиха 110 държави на срещата на върха за демокрация, която се провежда от 9 до 10 декември чрез видеоконферентна връзка. Списъкът включва китайския остров Тайван, но не включва КНР, както и Русия, Турция, Египет и редица други страни. По-рано руският външен министър Сергей Лавров каза, че целта на това събитие е "да раздели хората, страните на демократични и недемократични".