Трябва ли германската армия да бъде оборудвана с безпилотни летателни апарати? С по-малко от година, оставаща преди парламентарните избори, това е въпрос, който ожесточено раздели коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел, изпробвайки търпението на НАТО.

Досега на германските въоръжени сили беше разрешено да използват само разузнавателни безпилотни самолети като част от военните мисии в Мали и Афганистан, оставяйки на други международни партньори да използват въоръжени дронове, припомня "Франс прес". 

През 2018 г. Германия подписа договор за наем на пет нови безпилотни самолета Heron TP от израелския производител IAI с първоначалната цел да ги използва само за наблюдение, въпреки че при желание те могат да бъдат снабдени с ракети.

Консерваторите на Меркел и техните лявоцентристки партньори от Социалдемократическата партия се договориха по това време парламентът да има последната дума за всяко бъдещо въоръжаване на дроновете.

Всякакъв вид военни действия остават чувствителен въпрос в Германия, страна, белязана от миналото си като подбудител на двете световни войни.

Ала призивите през последните години се засилиха към Германия, като голяма европейска страна със значително политическо и икономическо влияние, да поеме по-голяма международна отговорност по въпросите на отбраната и сигурността.

Консерваторите на Меркел от ХДС/ХСС подкрепиха въоръжаването на безпилотните устройства с дистанционно управление, заедно с някои членове на социалдемократите. Либералната Свободна демократическа партия и крайнодясната опозиционна партия "Алтернатива за Германия" също са "за".

Опозиционните "Зелени" и крайнолявата "Левица" се противопоставят яростно.

Дебатът достигна своята връхна точка в средата на декември, когато съпредседателят на Социалдемократическата партия Норберт Валтер-Борянс и председателят на парламентарната група на социалистите Ролф Мюцених неочаквано се обявиха срещу въоръжаването на безпилотните летателни апарати.

Гласуването в германския парламент сега е отложено за неопределено време.

"Границата между защитата на живота и крайниците на нашите войници и убиването с джойстик е много тънка", каза Валтер-Борянс.

Ала председателят на престижната ежегодна Мюнхенска конференция за сигурност Волфганг Ишингер не е съгласен.

"Какво прави пилот (на боен самолет), ако не убива с джойстик, като натиска бутон на разстояние от 50 километра, без да вижда целта си, и изстрелва ракета въздух-земя", запита Ишингер.

Мюцених заяви, че иска всеобхватен етичен дебат за "автоматизираното убийство" от Бундесвера (германските въоръжени сили), на което според него половината германци се противопоставят.

"Притеснява ме, че почти само военните - тези, които отговарят за въоръжението и отбраната - имат думата, но никога лекари или представители на църквата", коментира той.

Андре Вюстнер, ръководителят на синдиката на германските въоръжени сили, заяви, че е имало няколко години "дискусии за пет, подчертавам, пет въоръжени дрона".

Блокирането е критикувано дори в рамките на Социалдемократическата партия. Говорителят на партията по въпросите на отбраната Фриц Фелгентрой подаде оставка в знак на протест срещу решението на социалдемократите.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която е много приближена до Меркел, обвини коалиционния си партньор в "малодушие".

"Изготвихме оперативни принципи, които предвиждат, че въоръжените безпилотни летателни апарати могат да се използват само отбранително от Бундесвера - за защита на собствения му народ", подчерта тя.

Други консерватори, включително експертът по отбрана на ХДС Хенинг Оте, обвиниха социалдемократите, че се е опитвали да спечелят точки пред леви избиратели в навечерието на изборите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също се намеси в конфликта.

"Тези безпилотни летателни апарати могат да подкрепят нашите войски на терен и например да намалят броя на пилотите, които излагаме на риск", отбеляза Столтенберг пред германската новинарска агенция ДПА, посочвайки използването на технологията срещу джихадистката групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак.

Членките на НАТО Франция и Турция са сред тези, които вече използват въоръжени безпилотни летателни апарати.

Въоръжени дронове, произведени от Израел или Турция, също така бяха използвани от Азербайджан срещу Армения в неотдавнашния конфликт в Нагорни Карабах.

Въоръжените безпилотни летателни апарати също така са ключова част от трансграничен проект, ръководен от Франция, Германия и Испания и известен като FCAS, за разработване на нова система за въздушен бой за европейските сили до 2026 г.

В Германия въпросът няма да бъде уреден "по време на този парламентарен мандат", подчерта Валтер-Борянс, подготвяйки сцената за разгорещени дискусии в продължение на месеци между враждуващите партии, преди германците да се отправят към избирателните секции през септември.