В повечето области в Украйна в петък сутринта бе обявена въздушна тревога. Властите очакваха изстрелване на ракети от страна на руснаците. Появиха се предупреждения за над 60 ракети.

Първоначално югоизточните райони на Украйна "почервеняха", но по-късно тревогата започна да се разпространява и към западните райони на Украйна. Обявена е тревога и за Киевска област.

По-късно дойдоха съобщения и за ракетни нападения.

Двама души са загинали в град Кривой рог, а други петима, сред които и две деца, са ранени, при падането на ракета върху жилищна сграда, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

Експлозии е имало в Киев, Харков и Днепропетровска област на Украйна, съобщават украинските медии.

Ръководителят на Киевската регионална военна администрация Олексий Кулеба пише в своя канал в Telegram, че в региона работи противовъздушна отбрана. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за експлозии в киевските квартали Деснянски и Днепровски. Той заяви, че киевското метро е спряло напълно, всички станции работят като бомбоубежища.

"Въздушната атака продължава! Моля, останете в убежищата! Ще Ви информираме за възобновяването на движението по-късно", написа Кличко.

Кметът на Харков Игор Терехов пише, че в града за втори пореден ден се чуват експлозии. Градът е без електричество, вчера също нямаше захранване. Ударено е инфраструктурно съоръжение, съобщава Терехов, без да дава повече информация за щетите. Пресслужбата на метрото в Харков също съобщава за пълно спиране на движението.

И в Николаевска област се прилагат аварийни прекъсвания на електрозахранването, а системата за противовъздушна отбрана продължава да работи, съобщи Виталий Ким, началник на Николаевската военна администрация.

В Кременчук, Полтавска област също няма електрозахранване.

В резултат на ракетни удари в Харковска, Кировоградска, Донецка и Днепропетровска области големи участъци от железопътната мрежа са останали без електричество. Това е станало заради повреда в енергийната инфраструктура, се казва в изявление на украинската националната железопътна компания. Като временна мярка пътническите електрически влакове в тези райони ще се движат с резервни дизелови локомотиви.

Украинците бяха призовани да не пренебрегват въздушната тревога, тъй като стратегическата авиация на Русия изстрелва ракети. Виталий Ким, ръководител на Областната военна администрация в Николаев, предупреди в социалните мрежи към 8.30 ч. местно време: "Първите ракети вече идват. Не пренебрегвайте предупреждението." Именно Ким съобщи, че се очаква да бъдат изстреляни около 60 руски ракети. "Очакваме около 60 броя. Някои от тях вече се намират над украинската територия в северната част на страната."

Председателят на Житомирската областна организация Виталий Бунечко също предупреди за заплахата от масиран ракетен удар.