Индия ще продължи да преследва екстремистите в Кашмир, въпреки масовите протести заради убийството на млад сепаратистки командир. Това съобщава DNA India, позовавайки се на информация от официални лица. Правителството обеща, че сила, съчетана с развитие, ще потушат бунта в размирния щат.

Стратегията за преобладаващо мюсюлманския регион, оспорен от Индия и Пакистан, е сработила частично.

Броят на екстремистите, влизащи в Джаму и Кашмир от Пакистан, за да осъществяват атаки срещу Индия, е намалял в последните няколко години. Смята се, че броят на бойци на местна почва е около 100, според служител на силите за сигурност.

Най-малко 34 души са били убити – почти всички са застреляни от индийските сили за сигурност, а повече от 1500 са били ранени в най-ожесточеното насилие в Кашмир от 2010 г. насам. Това подчертава, че репресиите срещу екстремистите не са достатъчни, за да решат проблема, пред който Индия е изправена от независимостта през 1947 година.

Правителството също трябва да намери начин да убеди местните хора, че е на тяхна страна, нещо, което не успява да направи след спечелването на изборите през 2014 г., коментират наблюдатели.