Президентът на Афганистан Хамид Карзай обяви, цитиран от АП, че ще предложи на талибаните работа и пари, за да се откажат от извършването на нападения.

По думите му в момента правителството работи върху изготвянето на план, чрез който бунтовници да бъдат привличани към „нормалния живот".

Той добави, че се надява да получи подкрепата за намеренията си от САЩ и Великобритания. Новата стратегия на Афганистан спрямо талибаните ще бъде и един от акцентите на срещата за Афганистан, която ще се проведе в Лондон следващата седмица.

Народът на Афганистан трябва да получи мир на всяка цена. Това, което ние ще дадем в замяна, е възможност за намиране на работа и осигуряване на защита, посочи той.

Карзай обаче уточни, че такава помощ ще се дава само на онези талибани, които са готови да приемат принципите на конституцията на страната и да се откажат от връзки с Ал-Кайда.

АФП допълва, че Япония и други страни са изразили готовност да подкрепят плана на Карзай. По информация на агенцията вече има талибани, които са заявили, че ще приемат предложението на правителството.