Президентът на Афганистан Хамид Карзай определи като „безотговорно" публикуването на секретни документи, които могат да застрашат живота на афганистанци, сътрудничещи на американските военни в страната.

Припомняме, повече от 90 хиляди американски военни документи, разкриващи скрити детайли около войната в Афганистан, са били публикувани на уебсайта Wikileaks.

 „В тези документи са разкрити и имената на някои афганистански граждани, сътрудничещи на коалиционните сили на НАТО. Това е изключително безотговорна и шокираща постъпка", заяви Карзай по време на пресконференция в Кабул, цитиран от БиБиСи.

Според него независимо от това дали техните действия са били законни или не, става дума за живота им, който в момента е силно застрашен.

Афганистанският президент подчерта, че правителството ще прегледа имената и контекста, в който те са споменати и в съответствие с това ще предприеме съответните действия.

Пентагонът и американската армия вече започнаха разследване на изтичането на секретни документи. Издирва се и лицето, което ги е предало.