Президентът на Афганистан Хамид Карзай заяви, че вярва напълно в законността на проведените преди месец избори в страната.

Вчера стана ясно, че той печели над 50% от гласовете от вота за държавен глава.

БиБиСи припомня, че изборният процес беше съпътстван с множество сигнали за нарушения и измами. След проверка на някои от тях, доказала нередности, се стигна до повторно частично преброяване и дори анулиране на хиляди бюлетини.

След обявяването на победата му обаче Карзай отрече вотът да е бил съпътстван от масови нередности. Той добави, че е „шокиран" от изказаните от европейските наблюдатели твърдения, че близо четвърт от вота на избирателите в Афганистан може да е бил подменен.

Категорично вярвам в честността на изборите, в честността на народа на Афганистан и в честността на ролята на правителството в този процес, заяви държавният глава по време на първата си пресконференция след обявяването на победата му.

Карзай призна, че дори и да е имало нарушения във вота, то те са били „много малки". Такива нарушения стават по целия свят, каза още той.

Президентът добави, че всички сигнали за злоупотреби по време на изборите трябва да бъдат разследвани честно и без предразсъдъци.

По мнение на Карзай изборите са били отразени по изключително негативен начин от страна на медиите. По думите му това е несправедливо по отношение на онези афганистанци, които са решили да дадат гласа си, въпреки проявите на насилие в деня на вота.

Поне половината от страната беше атакувана. Стотици ракети бяха изпратени по местата, където се гласуваше, но въпреки това, хората отидоха и дадоха гласи, добави той.

Коментирайки още изборите в страната, президентът призова за уважение и респект към онези, които са се престрашили да дадат гласа си.