Тоталитарният Съветски съюз, в който израснах, се опита да доминира над истината, да я изкриви и контролира. Реалността бе каквото партията изложи в нощните новини или в официалните вестници "Правда" и "Известия", коментира пред СиЕнЕн Гари Каспаров.

Стана все по-очевидно, дори за вярващите комунисти, че това, което ни се казва, не съответства на света, който е около нас. Докато шегата тръгна, "в истината няма новина и в новината няма новина". В крайна сметка разликата между истината и лъжата стана твърде голямо; животът не се подобряваше и все повече информация преминаваше през Желязната завеса. Отричането на реалността стана твърде тежко обидна за нашето достойнство, подценявана съставка в духа на революцията.

Преживях няколко катастрофи, които променят света. Аз съм постсъветски гражданин; страната на моето раждане престана да съществува през 1991 г. Ние се наслаждавахме на по-малко от десетилетие свобода в Русия, преди Владимир Путин да започне своята следдемократична фаза. Постоянните ми опити да се преборя с тази трагедия доведоха до изгнанието ми в Съединените щати. Сега моят нов дом се оказва затворен в собствената си опасна битка - битка, за да не стане най-новият член на света след истината.

Президентът Доналд Тръмп и неговите републикански защитници в Конгреса го следват в обявяването на война срещу обективната действителност.

Критичните репортажи са "фалшиви новини", журналистите, които съобщават фактите, са "врагове на народа", фраза на теорията на конспирацията на Владимир Ленин се повтаря, а държавните служители, свидетелстващи под клетва за документирани събития, биват отхвърляни като "никога неподкрепящи Тръмп".

Неспособни да променят фактите, Тръмп и неговите привърженици вместо това се опитват да преместят дебата в алтернативна вселена, където истината е каквото казват те, че е днес. Тръмп повтаря същите лъжи отново и отново и е трудно да се каже, кое е по-притеснително - че неговите последователи не осъзнават, че са лъжи или че не ги интересува.

Глобализацията и интернет може би са направили света по-малък, но сега преживяваме контраатака, регионализация на истината.

Интернет трябваше да осветява с истината всяко кътче на света, нарушавайки авторитарния монопол върху информацията. Но се превърна в система за доставяне на лъжи и пропаганда на висока скорост. Мрежата е нарязана на парчета. Подобно на разбито огледало, всеки фрагмент отразява различно изкривено изображение, вместо една-единствена реалност.

Протестите в Иран са трудни за проследяване, когато режимът може да спре достъпа до интернет в цялата страна. По-лесно е да разберете за протестите за демокрация в Хонконг от всяка държава, различна от Китай, заради на драконовата им цензура. Русия затваря блогъри и изключва неправителствени организации, докато наводняват страната и света с дезинформация.

Тревожно е да видите как Америка тръгва по този тъмен път. В СССР нямахме избор кой канал за новини да гледаме. Американците имат неограничени възможности, но мнозина доброволно се ограничават до няколко източници на единомислие. По-специално за последователите на Тръмп, отричането на реалността е знак за чест, символ на принадлежност към предизвикателен култ.

Ако сте гледали изслушванията за импийчмънт само по "Фокс нюз", бихте помислили, че нещата вървят чудесно за президента. Всяка фраза, която може да звучи така, че да го оневинява - а те не са много - се повтаря отново и отново като мантра. Предоставените многобройни доказателства са заклеймени като възможност да не са съществували.

Това разбиване на реалността е в съответствие с по-голямата война на Тръмп за целостта, върховенството на закона и традиционните американски ценности и съюзници. Това е моделът на регионалните сили и регионални факти и регионални ценности, които дълго се рекламират от Путин и Си Дзинпин. Няма добро или зло, просто бизнес, както обикновено, без място за морални спорове.

Американските компании също попадат в това, като Apple наскоро промени приложението си за карти в рамките на Русия, за да покаже незаконно анексираната украинска територия Крим като руска. (Google го прави от години.)

Американските технологични гиганти с радост помагат на Путин да създаде фалшива реалност в границите на Русия. Явно Apple и Google ще застанат срещу ФБР, но не и срещу ФСБ, известен още като КГБ. Софтуерът е мека сила, а американските компании предават ценностите на нацията, която даде възможност за успеха им, като помагат на диктатори.

Технологичните фирми, които се защитават, като казват, че това е просто бизнес, а не политика, звучат много като холивудските студия, които редактират филмите си и уволняват еврейски персонал под нацистки натиск през 30-те години на миналия век.

Каква е истината - в ерата на регионализираните факти зависи от това къде си, кой канал гледаш и към коя партия принадлежиш.