Неотдавна държавата от Персийския залив реагира гневно на изявление на американски демократ Стени Хойер, който я призова да окаже натиск върху Хамас, като го определи като "неконструктивно".

Катар "преоценява" посредничеството си между Израел и палестинското движение Хамас, заяви в сряда министър-председателят на държавата от Персийския залив, която играе водеща роля в преговорите за примирие в ивицата Газа.

"Ние сме в процес на извършване на цялостна преоценка на нашата роля", заяви шейх Мохамед бен Абделрахман Ал Тани на съвместна пресконференция с турския си колега Хакан Фидан.

Той смята, че ролята на Катар е била "подкопана" и че страната му ще вземе "своевременно решение" дали да продължи участието си в преговорите, целящи да осигурят примирие между палестинското ислямистко движение Хамас и Израел, който воюва в ивицата Газа повече от шест месеца. Неотдавна Катар реагира гневно на изявлението на представителя на американските демократи Стени Хойер, който го призова да окаже натиск върху Хамас, като го определи като "неконструктивно".

Байдън призова Египет и Катар да окажат натиск върху Хамас да освободи заложниците

Байдън призова Египет и Катар да окажат натиск върху Хамас да освободи заложниците

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс ще пътува до Кайро този уикенд

Хойер заяви, че Катар трябва да предупреди Хамас, че ще последват "последици", ако палестинската групировка блокира "напредъка" към временно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, държани в Газа. От своя страна Фидан обвини израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че иска да въвлече Близкия изток във война, "за да остане на власт". "Очевидно е, че (Бенямин) Нетаняху се опитва да въвлече региона във война, за да остане на власт", заяви турският външен министър.

Посолството на Катар в САЩ: Ние сме само посредници между Израел и Хамас

Посолството на Катар в САЩ: Ние сме само посредници между Израел и Хамас

Американски конгресмен забърка скандал

Фидан определи риска конфликтът в Газа да се разпространи в региона като "постоянен". "Ще удвоим усилията си, за да сложим край на тази война", добави той в края на срещата си с Мохамед бен Абделрахман Ал-Тани.

Фидан съобщи също, че в сряда е провел "тричасови" разговори в Доха с лидера на Хамас Исмаил Хания и с членове на политическото бюро на палестинското ислямистко движение по темата за "конфликта в Газа".