Украински войник сравни германските танкове "Леопард 2" с "Мерцедес" по време на обучение с тях преди пристигането им на бойното поле и изрази надежда бронираните машини да доведат до пробив във войната, съобщава "Ройтерс".

Той е сред десетките украински войници, които Германия тренира на симулатори "Леопард 2", а след това и на самите танкове на най-големия си военен полигон в Мюнстер, преди да ги изпрати в Украйна.

Миналия месец Германия се съгласи да изпрати танковете, считани за едни от най-добрите в арсенала на Запада, като загърби опасенията относно доставянето на тежко въоръжение, което Киев счита за решаващо за победата срещу Русия, но Москва смята за опасна провокация.

"Изключително важно е да използваме разумно това модерно оръжие, то ще донесе пробив и в крайна сметка ще победим", заяви 57-годишният войник.

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Скоро трябва да започне и обучението на украинските войници

Запитан за разликата между западните и съветските машини, той отвърна: "Можете да си го представите като разликата между "Мерцедес" и "Жигули", имайки предвид съветския автомобил, продаван под марката "Лада" на Запад.

Моделът на танковете, които Германия ще изпрати, произведени от Krauss-Maffei Wegmann, тежи над 60 тона, има 120-милиметрово гладкоцевно оръдие и може да поразява цели на разстояние до 4 км.

През януари министърът на външните работи на Украйна заяви, че очаква страната му да получи между 120 до 140 западни танка в "първата вълна" от доставки от коалиция, включваща 12 държави. В тази първа пратка се очакват и германските "Леопард 2", с времето, необходимо за обучение.

Общо Германия обучава няколкостотин войници в придобиването на различни военни умения като част от европейските усилия за обучение на около 15 000 украински военнослужещи.

Друг войник, който се обучаваше на бойни машини на пехотата "Мардер", отбеляза, че западните системи не са толкова далеч от тези на съветските машини, които украинците използват.

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Шолц предупреди съюзниците да очакват дълга война

"Имаме опит с подобни оръжейни системи. Логиката е същата, понякога дори не се нуждаем от преводачи, за да разберем инструкторите", изтъкна 33-годишният мъж.

Германският министър на отбраната Борис Писториус пък заяви, че е впечатлен от украинските войници.

"Да се ​​говори за войната е различно от това да се гледат в лицата хора, които са дошли тук директно от фронтовата линия и ще се върнат там с танковете, след като завършат обучението си", посочи той.

Украинските войници работят по 12 часа, шест дни в седмицата.

"Те са силно мотивирани и нетърпеливи за знания. Знаят, че ще се върнат на фронтовата линия след пет седмици", отбеляза германски подполковник, отговарящ за обучението им на танковете.

И двамата войници трябва да се върнат в Украйна до края на март.

Запитан как се справят със страха си, 57-годишният мъж отвърна, че войниците трябва да свикнат с него.

"Страх ли? Да, всеки се страхува. Но е от решаващо значение как се справяте със страха си - и как да се борите въпреки него", подчерта той.

ISW: С чуждестранните танкове Украйна има повече шансове срещу Русия

ISW: С чуждестранните танкове Украйна има повече шансове срещу Русия

Продължават борбите за власт между руската армия и паравоенните формирования