Разделенията, които съществуват между християните, са позор пред света, каза на богослужение в „Свети Георги" в Истанбул главата на Римокатолическата църква.

Заедно с Вселенския патриарх той почете деня на апостол Андрей, проповядвал из Мала Азия и според църквата ръкоположил първия епископ на Костантинопол.

Вселенският патриарх определи богослужението като уверена стъпка по пътя към пълноценното сближаване между двете църкви.

Сближаването между православието и католицизма е една от основните цели, които Бенедикт XVI декларира за своя понтификат.

В съвместно обръщение след богослужението в „Свети Георги" двамата духовни водачи отхвърлиха принципа да се убива в името на Бог, заклеймиха тероризма, препотвърдиха стремежа на двете църкви за сплотеност и осъдиха насилието в Светите земи.

В декларацията двамата оценяват положително процеса, довел до създаването на Европейския съюз.

В същото време Бенедикт XVI и Вартоломей II подчертават необходимостта малцинствата да бъдат защитавани, с „техните културни традиции и отличителните белези на религията им". Двамата призовават и всички членове не съюза за спазване на човешките права и религиозните свободи.

Европа трябва да остане отворена към други религии и култури, като в същото време съхрани християнските си ценности, се казва още в декларацията.

Директното споменаване на съюза съдържа политически импликации, коментира Ройтерс. В момента Турция води преговори за еврочленство.

Вартоломей подкрепя усилията на Турция да се присъедини към ЕС, а през първия ден от посещението си в страната папата даде знак за промяна на твърдата си позиция по този въпрос от времето, когато бе кардинал.

Богослуженето на днешния ден е символично. Свети апостол Андрей е брат на апостол Петър, който е преследван и убит в Рим и се смята за първия папа.

В Истанбул междувременно под силна полицейска охрана се състоя протест на няколко десетки националисти.
По време на посещението на папата в Турция са предприети най-строгите мерки за сигурност при посещение на чуждестранен представител в страната изобщо.