Кибератака удари бензиностанции в цял Иран, затваряйки правителствена система, която управлява субсидиите за горива и оставяйки гневни шофьори, блокирани в дълги опашки на затворени бензиностанции, предаде "Асошиейтед прес".

Онлайн профил на иранската държавна телевизия сподели снимки на дълги опашки от автомобили, чакащи да заредят в Техеран. Журналист на "Асошиейтед прес" също е видял опашки от автомобили на газстанция в Техеран, която е била затворена и с изключени газоколонки.

Държавната телевизия не обясни какъв е проблемът, но отбеляза, че служителите на петролното министерство провеждали "извънредна среща", за да разрешат техническия проблем.

Полуофициалната информационна агенция ИСНА, която нарече инцидента кибератака, посочи, че е видяла онези, които се опитват да купуват гориво с издадена от правителството карта чрез машините, вместо това да получават съобщение, гласящо "кибератака 64411". Повечето иранци разчитат на тези субсидии, за да зареждат своите превозни средства, особено на фона на икономическите проблеми на страната.

Въпреки че ИСНА не е признала значението на номера, този номер е свързан с гореща линия, минаваща през канцеларията на върховния водач на Иран аятолах Али Хаменеи, която се занимава с въпроси относно ислямското право. По-късно ИСНА премахна информациите си.

Никоя групировка все още не е поела отговорност за прекъсването. Използването на номера "64411" обаче наподобява атака през юли, насочена към железопътната система на Иран, при която също е бил изпращан този номер. Израелската фирма за киберсигурност Check Point по-късно приписа атаката срещу жп системата на група хакери, които се наричат "​​Индра", на името на индуисткия бог на войната.

По-рано "Индра" удари фирми в Сирия, където президентът Башар Асад се задържа на власт чрез намесата на Иран.

Иран се сблъска с поредица от кибератаки, включително тази, при която изтече видео на злоупотреби в прочутия затвор "Евин" през август.

Страната изключи голяма част от правителствената си инфраструктура от интернет, след като компютърният вирус Stuxnet, масово смятан за съвместно американско-израелско творение, наруши работата на хиляди ирански центрофуги в ядрените обекти на страната в края на 2000-те години.