Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос на електроенергия в шест региона на страната, съобщи украинското министерство на енергетиката, цитирано от рускатата служба на BBC.

По-специално става дума за съоръжения в областите Полтава, Кировоград, Запорожие, Лвов, Ивано-Франковск и Виница. Президентът на Украйна Владимир Зеленски по-рано също съобщи за атака срещу съоръжения в района на Киев.

Сутринта ръководителят на градската администрация на Киев Сергей Попко написа, че всички ракети и безпилотни самолети, изстреляни в посока на украинската столица, са били свалени.

"Предвид значителните щети, причинени на електрическата мрежа, молим потребителите да намалят използването на енергоемки устройства в пиковите часове (особено вечер от 19:00 до 22:00 часа)", се казва в изявление на Министерството на енергетиката. .

Департаментът призова украинската промишленост да "преразгледа производствените процеси, за да намали натоварването на енергийната система, както и да привлече внос, доколкото е възможно, за да гарантира предотвратяването на прекъсвания на тока и да засили устойчивостта на енергийната система".

Украинската енергийна компания Ukrenergo предупреди, че поради масирани руски атаки срещу енергийната инфраструктура са възможни прекъсвания на електрозахранването в цяла Украйна от 18:00 до 23:00 часа местно време.

"Нанесени са щети на ТЕЦ и ВЕЦ. Руски дронове са повредили и оборудването на един от обектите на Укренерго в централния район. Сега потребителите в този регион се захранват от резервни вериги", пише компанията в своя канал в Telegram.

Според компанията, това е петият масиран удар по украинската енергетика от 22 март насам.

По-рано беше съобщено, че в резултат на руски удари са били повредени три украински ТЕЦ, включително най-голямата в Лвовска област Добротворска ТЕЦ и Ладижинската ТЕЦ, разположена във Виницка област.

Ukrenergo предупреждава, че поради ударите е възникнал недостиг на електричество в енергийната система на страната, което ще доведе до прекъсвания, които "ще бъдат равномерно разпределени във всички региони".

"Как точно ще работят графиците за спиране във всеки регион, ще бъде публикувано на официалните страници на местните регионални енергийни компании", добавя компанията.

С 55 ракети и 21 дрона по Украйна Русия отбеляза началото на шестия мандат на Путин

С 55 ракети и 21 дрона по Украйна Русия отбеляза началото на шестия мандат на Путин

Основна цел са били отново енергийни обекти