Украйна се надява да разполага с достатъчно боеприпаси за своите войски с превъзхождащо оръжие, за да отблъсне руската агресия от април на фона на водена от Чехия инициатива за доставка на снаряди, каза във вторник министър-председателят Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Войските на Киев бяха принудени да се оттеглят от източния град Авдеевка през февруари в най-големия си неуспех на бойното поле от май 2023 г. и се сблъскаха с недостиг на снаряди, като важен пакет военна помощ от САЩ беше блокиран в продължение на месеци от републиканците в Конгреса.

"Надяваме се, че тази чешка инициатива, към която се присъедини Люксембург, ще ни помогне и от април ще имаме достатъчно боеприпаси, за да задържим нашата фронтова линия", каза Шмигал на пресконференция по време на посещение в Люксембург.

Прага откри 800 000 артилерийски снаряда в трети страни по-рано тази година, за да ги достави на Украйна, и казва, че е събрала средства от съюзниците, за да закупи първата партида от 300 000.

Високопоставен чешки служител каза, че първите доставки се очакват най-късно до юни.

"Ние също така разчитаме на доставката на ракети с голям и среден обсег, за да намалим руската логистика на окупираните територии. Това също е изключително важно, (точно) както артилерийските снаряди са важни за нас", каза Шмигал.

Столтенберг: На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите

Столтенберг: На украинците им свършва не куражът, а боеприпасите

Той определи като незаконни президентските избори в окупираните от Русия украински територии