Трудно е да се направи независима оценка на реалната ситуация в оспорваните села в Харковска област. Във всеки случай украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение заяви, че в седем села в Харковска област се водят тежки боеве. Някои от тях са села, за които Русия вече твърди, че са превзети.

Според Зеленски в седем села в Харковска област се водят тежки боеве. "Нашите отбранителни операции продължават в Харковска област, в района на селата Стрелчая, Красне, Мороховец, Олейниково, Лукианци, Хатище и Плетеновка", казва Зеленски.

Освен това ситуацията в Донецк остава особено напрегната, особено в посока Покровски.

Вечерта в събота Генералният щаб на Украйна докладва за един напрегнат фронтови ден със 108 бойни сблъсъка. За количеството атаки и ситуацията в Харковска област не се споменава обаче нищо ново. "В Харковско направление врагът, с поддръжка на авиацията, осъществи атаки в районите на населените места Стрелчая, Красное, Мороховец, Олейниково, Лукианция, Хатище, Плетеновка."

Само в направлението Бахмут са отразени 28 атаки, малко по-малко са в Авдеевското направление.

ISW: Основният удар на руската атака не е срещу Харков

ISW: Основният удар на руската атака не е срещу Харков

Кремъл се опитва да постигне успехи преди да дойде западната помощ

Още вчера вечерта Министерство на отбраната на Украйна съобщи, че изпраща на север резервни подразделения. Днес от подразделението на сухопътните войски "Хортица" заявиха, че сивата зона в Харковска област не се е разширила.

Киев призова и започна евакуация на населението в приграничните села, след като вчера руските войски започнаха сухопътна офанзива в посока Харков рано в петък, като така откриха нов фронт близо до граничния град Волчанск

Тази вечер в редовното си обръщение Володимир Зеленски съобщи, че се изпращат допълнителни сили.

Украйна е отблъснала руски опит за пресичане на границата

Украйна е отблъснала руски опит за пресичане на границата

Използвани са бронирани машини