Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир пристигна в Пекин, съобщава БиБиСи. 

Автоколоната със севернокорейския вожд пристигна в Големия дворец в Пекин, където както се предполага е бил официалния прием.
Информацията вече е потвърдена от разузнаването на Южна Корея.

Припомняме, пред два дни бе съобщено, че специалният брониран влак, който използва комунистическия водач, пресече границата към Китай.

Все още от официалните власти обаче няма съобщение за визитата.

В последните дни се налага предположението за мотива за визитата на Ким Чен Ир е икономическа, тъй като според анализатори Северна Корея отчаяно се нуждае от финансова помощ. За сериозна криза в страната предупреди и ООН в края на миналата гоина.

Освен това преди два месец стана ясно, че няколко китайски банки и транснационални корпорации са близко до споразумение за инвестиция от 10 милиарда долара в железопътната инфраструктура на Северна Корея.

Допълнително бе обявено, че Китай планира да инвестира още значителни средства в жилищното строителство и пристанищната инфраструктура на Северна Корея.

Друго предположение е, че посещението на комунистическия лидер да е свързано с напрежението между двете Кореи след инцидента с потопения военен кораб в Жълто море и арестуваните в Южна Корея шпиони.
Китай често влиза в ролята на посредник в разговорите между двете държави.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир изключително рядко през цялата си кариера прави посещения в чужбина.
Особено в последните няколко години, когато започнаха да се появяват много слухове за влошеното му здравословно състояние, почти като събитие се възприема всяка една публична поява на Ким Чен Ир.