Здравословното състояние на лидера на Северна Корея е изключително разклатени и на него не му остават повече от няколко месеца живот.

 

В репортаж за мероприятия в памет на Ким Ир Сен, баща на Ким Чен Ир и основател на Северна Корея, който е излъчен по държавната телевизия на страната, държавният ръководители е изключително силно отслабнал, с оредели коси. На кадрите се вижда и как той трудно пристъпва и пази равновесие.

Всичко това са вероятно последствията от сериозен инсулт, който Ким Чен Ир преживя през август миналата година, пише Daily Telegraph. Допълнително здравето на 67-годишния лидер е усложнено от диабет и сърдечно заболяване.

По предположения на лекарите не повече от няколко месеца живот остават на Ким Чен Ир. Много е вероятно той да не успее да доживее края на годината.

Според източници на изданието в момента политическите задачи се изпълняват от колектив в лицето на политбюро, висшите партийни функционери и военните.

Според наблюдатели в Северна Корея не се наблюдават признаци на вътрешни борби, особено след като се появиха съобщения, че Ким Чен Ун, най-младият син на Ким Чен Ир, все по-често заема мястото на баща си.

Преди няколко месеца се появиха и първите признаци за предаване на властта, като анализатори обвързват и активирането на Северна Корея в ядрените и ракетните изпитания именно със сдаването на ръководството на държавата.

Въпреки това процесът се забавя, според някой специалисти, заради влиянието на Китай, който не желае да вини Ким Чен Ун на този висок пост.
В самата Северна Корея категорично отричат да има друг ръководител освен Ким Чен Ир и той да е с влошено здраве.