Северна Корея вероятно е екзекутирала шефа на ядрената си програма, отговарящ за съоръженията за ядрени изпитания, като това е втората екзекуция на високопоставен партиен член в рамките на една седмица, съобщава "Телеграф".

Парк Ин-йонг е шеф на "Бюро 131" на Северна Корея, подразделение на Централния комитет на управляващата партия, натоварено с надзора на военни съоръжения като подземния ядрен тестов център Пунгие-ри и станцията за изтрелване на сателити "Сохае".

Японското издание "Асахи Шимбун", позовавайки се на беглец от КНДР, съобщава, че вероятно е екзекутиран заради забавяния на шестия и най-мощен ядрен тест на 3 септември. Смята се, че бил първоначално планиран за пролетта, но е отложен поради закъснения в изграждането на тунела.

"Изглежда, че той е виновен, тъй като продължителното изграждане на ядреното съоръжение е изтласкало тестовете към септември, а първоначално са били предвидени за пролетта", е обяснил беглецът от КНДР.

Друга възможна причина за екзекуцията, би могла да бъде и пропадането на тунел през октомври, който вероятно е причинил смъртта на около 200 души, като Пхенян отрича информацията.

Южнокорейското издание, "Чосун Илбо" съобщава, че тестът с водородна бомба, който предизвика земетресение с магнитуд 6,3 е причинил и разрушения на няколко сгради, включително училище с повече от 100 деца в него, но и това не е потвърдено. 

Геолозите оттогава предупреждават, че подземното съоръжение е толкова нестабилно, че по-нататъшни тестове биха причинили големи разрушения и радиоактивни течове.

Ако бъде потвърдено, то екзекуцията на Парк Ин-йонг е следващата след изчезването на генерал Хуанг Пионг-со, който вероятно също е убит от режима.

Хуанг Пионг-со, който е част от елита на Пхенян, не забелязван от 13 октомври и според докладите на южнокорейския разузнаване е арестуван и изхвърлен от партията заедно с Ким Уон-хонг, за подкупи.