Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наблюдавал изпитания на стратегически крилати ракети в рамките на военно учение. Съобщението е на държавната агенция на Северна Корея КЦНА. Информация за това кога се е състояло изпитанието няма.

Ким Чен-ун е бил на посещение във военноморска база на Корейската народна армия. Севернокорейският лидер е наблюдавал как моряците провеждат учение умения за изпълнение на нападателна мисия в реална война.

Ким Чен-ун е отбелязал, че военноморските сили на КНДР са длъжни да поддържат високо ниво на бдителност и готовност, както и непрестанно да усъвършенстват практическите си способности, така че активно да изпълняват получените бойни задачи даже и при неблагоприятни условия.

Съобщението за изпитването и учението идва на фона на стартиращите днес 11-дневни маневри на Южна Корея и САЩ. Целта на маневрите е да се укрепят отбранителните способности и възможностите за реагиране на двете страни. Годишното учение Ulchi Freedom Shield (UFS) е "базирано на сценарий за пълна война" и ще включва тренировки за "непредвидени ситуации", компютърно симулирани настолни учения, паралелно полево обучение и учения за гражданска защита. Те продължават до 31 август.

Северна Корея редовно обвинява Южна Корея и САЩ, че използват военните си учения, за да се подготвят за нападение - нещо, което Сеул и Вашингтон отричат.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да тества балистични ракети с всякакъв обсег, някои от които могат да носят и ядрена бойна глава.

Изпитанията на крилати ракети не са обект на санкции срещу Пхенян. Такива оръжия обаче могат да се използват и с ядрени бойни глави.

След безпрецедентната поредица от ракетни изпитания през миналата година, Северна Корея тази година отново изпробва няколко пъти ракети, способни да носят ядрено оръжие.