Държавните медии в Северна Корея съобщиха, че комунистическият вожд Ким Чен-ун е ръководил поредното артилерийско учение, последното от поредица учения, за които се смята, че са насочени към повишаване на бойните способности на изолираната комунистическа държава, съобщава "Асошиейтед прес".

Корейската държавна новинарска агенция уточни, че Ким е ръководил състезание по артилерийски стрелби между армейски подразделения. Агенцията допълва, че състезанието е имало за цел да оцени готовността на артилерийските сили и да подобри формата, програмата и метода на артилерийските учения.

Ким похвали артилерийските войски за техния "войнствен ентусиазъм и отношение" и нареди на властите да провеждат редовно подобни състезания по артилерийска стрелба.

Ким чен Ун наблюдавал поредния ракетен тест в КНДР

Ким чен Ун наблюдавал поредния ракетен тест в КНДР

Пхенян изстреля три ракети към Японско море

Публичната изява на Ким беше втората му за последната седмица, свързана с ръководството на военни учения, въпреки опасенията относно възможното разпространение на новия коронавирус.

Северна Корея, която се намира между Китай и Южна Корея, не е потвърдила нито един заразен с новия коронавирус, но засили граничните проверки и наложи карантинни мерки.

Снимки, публикувани от държавната новинарска агенция, показаха Ким да наблюдава артилерийски учения без предпазни средства, за разлика от всички негови помощници, които го придружават, които носят идентични черни маски.

Ким по подобен начин избягваше носенето на каквито и да е защитни средства, когато наблюдаваше ракетни изпитания миналата седмица и в понеделник. Тези изпитания бяха първите на Северна Корея от три месеца.

Ким Чен-ун пожела здраве на южнокорейците заради коронавируса

Ким Чен-ун пожела здраве на южнокорейците заради коронавируса

Севернокореецът е уверен, че Южна Корея ще се справи с вирус на своята територия

В понеделник от Северна Корея излетяха десетки дипломати за Русия, включително служители от Германия, Франция и Швейцария, които затвориха своите дипломатически мисии в контекста на опасенията около коронавируса.

Освен граничните проверки всеки чужденец от страна, която е съобщила за заразени с вируса, е длъжен да прекара 30 дни в карантина.

Държавната новинарска агенция съобщи в отделна новина, че страната засилва усилията си за превенция на коронавируса.

Северна Корея изстреля три ракети към Японско море

Северна Корея изстреля три ракети към Японско море

Те са прелетели около 200 км...

До военните учения през миналата седмица Ким не беше виждан на публично място повече от три седмици.

Оглавяваните от САЩ дипломатически усилия, целящи да накарат Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, са блокирани от месеци. В края на декември Ким обяви, че ще покаже "ново стратегическо оръжие" и ще разшири ядрения си арсенал пред лицето на американските санкции и натиск.